De eerste twee ramen…

Vanmorgen waren we weer vroeg uit de veren, want we wilden tegen 8u op de werf zijn.

Op de planning: ofwel het grote dak verder afwerken (als het weer een beetje meevalt zou Papa Jef hiervoor afkomen), ofwel verder werken aan muren en plafond van de benedenverdieping.

We zijn net bezig met het klaarzetten van ons werkgerei als Papa Jef toekomt. We zijn fier dat we eens een keertje voor Papa Jef op de werf toekomen, want meestal staat hij ons al lang op te wachten.

Terwijl Eefje verder werkt aan ons plafond van de keuken gaan Papa Jef en ikzelf weer het dak op om de rest van de dakpannen van het grote dak op hun plaats te leggen. Het plafond vordert al aardig en het ziet er echt knap uit. Het mag gezegd: dat heeft mijn vrouwke sjiek gedaan!

Het plafond van de keuken ziet er al heel mooi uit.

Ik zorg ervoor dat er voldoende dakpannen naar omhoog gebracht worden zodat Papa Jef deze op hun plaats kan leggen. Ook hier vordert het werk heel goed en iets na de middag liggen alle pannen op hun plaats.

Iets na de middag heb ik een kleine 1000 of bijna 3,5 ton pannen naar boven gebracht. Gelukkig doet de bouwkraan het zwaarste werk...
En niet te vergeten: Papa Jef heeft die 3,5 ton aan pannen allemaal netjes op hun plaats gelegd!

Als alle pannen op hun plaats liggen, behalve enkele rond de openingen die voorzien zijn voor de Velux-ramen, worden de Velux-ramen op hun plaats gezet. Dit is niet zo geweldig eenvoudig en dus ben ik maar wat blij dat Papa Jef erbij is om dit voor ons te doen. Ikzelf help enkel met het op zijn plaats brengen van het glas zelf, want dat weegt volgens de verpakking zo’n 44kg. Yep driedubbel glas is best zwaar…

De Velux-ramen worden als “bouwpakket” geleverd en deze worden in verschillende stappen geplaatst:

  1. plaatsen van het raamkader, zonder glas
  2. het op maat slijpen van de omliggende pannen zodat het raam perfect in het dak ingewerkt is. Dit is meteen het meest tijdrovende werk.
  3. plaatsen van de omkadering en afwateringsgoot
  4. het glas in het raam plaatsen. Omdat dit zo zwaar is, doe je dit dus best met twee.
  5. afwerken van het raam met meegeleverde afwerkingsplaatjes

Na een bijna drie uur werk zijn beide ramen geïnstalleerd en zit er weer een werkdag op.

Morgen gaan Eefje en ik weer aan het werk om verder te werken aan het plafond en afhankelijk van hoe vlot dit vordert nog een muur bouwen. Er staat ook nog een bezoekje aan Paesen op de agenda, want we moeten enkele onderdelen van de Velux-ramen die wij niet nodig hadden terugbrengen.