Een drukke dag…

Vandaag was er weer veel volk op de werf om ons een handje toe te steken. Altijd plezant om twee redenen: vele handen maken het werk lichter en met meer volk werken is gewoon plezanter.

Papa Jef komt samen met ons toe op de werf, van timing gesproken! Terwijl Papa Jef en ik op het kleine dak alvast beginnen met panlatten slaan, werkt Eefje verder aan de muur in de slaapkamer op de eerste verdieping. Even later komt ook Jens toe en hij helpt Eefje met de buitenmuren verder bouwen.

Als het begint te regenen gaan Papa Jef en ik ook naar binnen, want in de regen is het gevaarlijk op het dak. Papa Jef maakt het trapgat naar de zolderverdieping open en ik breek ondertussen de bak die we gemaakt hadden om het stro met de kraan naar boven te brengen af. De planken hiervan zullen hergebruikt worden om een tijdelijke trap naar de zolderverdieping te bouwen.

Eerst worden twee balken op de juiste lengte gezaagd. Aan het ene uiteinde wordt een hoek van 45° gemaakt en aan het andere uiteinde een dubbele hoek van 45°. Deze laatste is de bodem van de trap, de trap kan dan beneden op de vloer steunen en heeft een rechte kant vooraan. Aan het andere uiteinde leunt de schuine hoek tegen de balk waar de trap bovenkomt.

Als volgende stap worden op de twee boezemplanken van de trap op regelmatige afstand lijnen getrokken die de bovenkant van een trede weergeven. Telkens ook weer in een hoek van 45°, zo lopen deze mooi evenwijdig met de vloer.

Om de treden op de trap te kunnen bevestigen worden onder de referentielijnen balkjes vastgeschroefd, net onder de lijn en gelijk met de rand van de trap. Er worden drie schroeven gebruikt voor extra stevigheid.

Als dit klaar is worden de boezemplanken rechtgezet en bovenaan in het trapgat vastgenageld met 3 stevige nagels die we een stukje laten uitsteken zodat ze terug verwijderd kunnen worden.

Om de treden op de juiste afstand te kunnen afzagen meten we nu de afstand tussen de twee boezemplanken en zagen het juiste aantal treden op de juiste lengte uit de overige planken die we gerecupereerd hebben van onze “strobak”.

Als slot worden de treden tussen de boezemplanken vastgezet door ze bovenop de geschroefde balkjes te leggen en perfect gelijk te leggen met de rand van de trap. Daarna worden er schuin 2 nagels door de trede geslagen aan beide uiteinden zodat ze mooi op hun plaats blijven liggen. Trede per trede van onder naar boven tot de trap klaar is.

Om zeker te zijn dat de treden goed klemmen tussen de twee planken gebruik je een grote sergeant om ze te klemmen. Waar de afstand nipt genoeg is, gebruik je dan weer een hamer om de trede ertussen te slaan.

Terwijl een sergeant de trede goed laat aansluiten op de boezemplanken wordt deze aan de beide uiteinden met twee nagels schuin vastgeklopt op de boezemplanken.
Zo ziet de bevestiging van een trede er uit: een balkje ter ondersteuning en twee schuin geslagen nagels om de trede op haar plaats te houden.
De trap naar de zolderverdieping is klaar. Binnenshuis hebben we dus geen ladders meer nodig!

Terwijl ik met de trap bezig ben komt ook Mario toe om twee extra handen toe te steken. Het weer buiten is ondertussen omgeslagen en het zonnetje komt er waarachtig weer door. Ideaal dus om verder te werken op het dak. Papa Jef en Mario zorgen dat de rest van de panlatten op hun plaats komen en beginnen alvast met het leggen van de dakpannen aan de linkerkant van het huis.

Mario en Papa Jef werken aan het dak terwijl er binnen een gezellige drukt heerst.

Er heerst een gezellige drukte en overal wordt er hard gewerkt. Op het dak, aan de muren en aan de trap.

Op een gegeven moment komen we zonder L-ijzers te zitten en kan er dus niet meer verder gewerkt worden aan de muren. De trap is ondertussen ook klaar en dus beginnen we met de zolder op te ruimen. Hier ligt nog allerlei afval van de Velux-ramen en steengruis van het slijpen van de dakpannen rond de Velux-ramen.

Als de zolder opgeruimd is, zorgen Jens, Eefje en ik ervoor dat een boel planken voor het plafond naar de zolder gebracht worden. Zo liggen deze al op hun plaats als we vanaf maandag aan het plafond van onze slaapkamer en de badkamer op de eerste verdieping gaan beginnen.

Rond 17u wordt het voor onze helpers stilletjes aan tijd om verder te gaan, maar wij doen met ons tweetjes nog eventjes verder. Ik leg de pannen die al op het dak liggen te wachten nog uit zodat het dak bijna dicht is aan de linkerkant. Een deel moet ik nog open laten omdat er nog een aansluiting met de muur gemaakt moet worden. Ondertussen begint Eefje alvast met het grondig opruimen van de werf.

Als ik klaar ben met de laatste pannen op hun plaats te leggen help ik ook nog een handje met het opruimen. Er valt heel wat op te ruimen, want we hebben de laatste dagen niet alle rommel opgeruimd gehad. Zo liggen er overal rond het huis plastic spanbanden die de dakpannen per 4 samen houden. Alles wordt netjes opgeruimd en zelfs de vloer wordt geveegd.