Waterleidingen en afvoer van de benedenverdieping

Vanmorgen hadden we om 10u afgesproken met Jef (niet Papa Jef, maar “Jef van Anja”) om het werk dat we al gedaan hebben aan het sanitair een keer na te kijken en even bij te springen om de sanitaire leidingen verder af te werken zodat we zo snel mogelijk onze vloer beneden verder kunnen afwerken.

Blijkbaar is er toch ’t een en ’t ander niet helemaal zoals het hoort. Jef en ik pakken samen de waterleidingen aan en leggen de meeste leidingen opnieuw en zorgen ervoor dat beide uiteinden correct gemerkt worden zodat we perfect weten welke leiding waar naartoe loopt. Zo brengen we merktekens aan als “K. KEUKEN”, “W. KEUKEN”, “K. FRIGO”, enz… Ik moet toegeven zo wordt alles een pak duidelijker om later correct aan te sluiten op de collectoren.

Het eindresultaat is een mooie verzameling buizen die netjes samenkomen op een centraal punt en vandaar verdeeld worden in het huis.

De spaghetti van leidingen werd herleid tot een enkele stroom van water...

Het enige dat ons nu nog rest te doen is de afvoer van het pompbakske in de studio/atelier naar beneden leiden en alle afvoeren goed bevestigen zodat deze niet meer kunnen verzakken. Het is immers heel belangrijk dat het verloop constant blijft om te voorkomen dat water niet meer naar buiten stroomt en er verstoppingen komen.

Daarna moet er nog van de bovenverdieping een grote buis naar beneden geleid worden waarop alle afvoeren van de bovenverdieping zullen toekomen. Deze moeten we dan onder het huis naar buiten leiden. Dat wordt een lichtelijk claustrofobisch jobke voor de smalste van de bende (mij dus)…

De leidingen en afvoeren van de bovenverdieping kunnen we allemaal wegwerken in de nog te bouwen binnenmuren en deze kunnen we dus nog even uitstellen. Bijkomend voordeel is dat we geen extra valse vloer hoeven te leggen om onze buizen te verstoppen.

Om een beter inzicht te krijgen op de indeling van onze badkamer halen we er enkele kartonnen dozen bij die we opstellen alsof het de badmeubels zijn. Dat geeft ons een perfect beeld op de ruimte en maakt het makkelijker om te bepalen hoe de leidingen later zullen gelegd moeten worden.

Daarna beginnen we alvast aan het bouwen van de eerste stromuur op de eerste verdieping. We kiezen de muur aan de achterzijde van de grote slaapkamer omdat dit de enige muur is die volledig rust op een muur van de benedenverdieping, namelijk de muur van de keuken.

De aansluiting aan het vals dakje brengt enkele kopbrekens met zich mee en de balk om aan te drukken wil niet goed meewerken. Omdat de vermoeidheid ook begint toe te slaan besluiten we om deze morgen verder aan te pakken.