Muren bouwen

Nu het plafond op het gelijkvloers klaar is, hebben we ons vandaag geconcentreerd op het bouwen van de buitenmuren in stro van het gelijkvloers. We beginnen met het afwerken van de achterste muur in de keuken, waar we een hoek moeten vormen met de muur aan de achterkant van het huis.

We hadden gisteren de extra verticale balk al klaar gezet en deze moeten we dus vandaag eerst definitief vastzetten. Omdat de balk perfect moet aansluiten tegen de muur achteraan het huis om zo een hoek te kunnen vormen en geen koude brug te creëren, zetten we deze verticaal en klemmen hem tegen de achtermuur door de horizontale balk tussen de twee verticale balken er tussen te zetten.

Daarna plaatsen we de eerste twee lagen stro en drukken met de horizontale balk het stro aan. Hierdoor wordt de verticale balk perfect op zijn plaats gedrukt en kunnen we hem met enkele lange schroeven die we nog over hadden van het houtskelet vast zetten.

De verticale balk tegen de achtermuur zorgt dat de twee muren samen een perfecte hoek kunnen vormen.

Daarna kunnen we de overige strobalen op hun plaats zetten om de muur verder af te werken.

De volgende twee lagen strobalen worden op de balken gezet en de wilgentakken worden erdoor gestoken om de strobalen in verband te houden.

Eefje steekt de wilgentakken door de strobalen. Zoals je ziet vergt dit best wel wat inspanning...

 

Eefje slaat met een zware hamer de wilgentakken helemaal door de strobalen heen.

De laatste strobalen van de muur vormen altijd een extra uitdaging om op hun plaats te krijgen.

Om te beginnen heb je al weinig ruimte om aan de zijkant de balk waarmee het stro aangedrukt wordt vast te zetten en dus ga ik bovenop de balk liggen om zo de L-ijzers vast te schroeven met onze schroefboormachine.

Liggend op de balk die door de autokrikken op zijn plaats gehouden wordt, schroef ik de L-ijzers vast om de balk definitief vast te zetten.

Als de laatste balk op zijn plaats ligt, wordt de ruimte hierboven opgevuld door strobalen verticaal tussen de balk en de bovenliggende draagbalk te klemmen. Hiervoor worden de strobalen op maat gesplitst en er dan tussen geperst.

Om het tussenin persen te vergemakkelijken, spannen we de koorden extra aan waardoor het stro dichter aangedrukt wordt en de strobalen er iets makkelijker tussen geraken. Om de touwen extra aan te spannen hebben we een eenvoudige truuk: steek een staaf of klein balkje onder het touw en draai deze zodat het touw er rond komt te zitten en je door verder te draaien het touw verder kan aanspannen. Je kan zo als het touw sterk genoeg is je stro een centimeter of twee extra aandrukken. Als de strobaal dan op zijn plaats zit, haal je de staaf er af. Het stro zet weer uit tussen de balken en zit letterlijk muurvast.

En dit is dan het resultaat van een dag hard zwoegen:

De muur van de keuken is klaar.