Veel werk…

…werd er gisteren en vandaag verricht.

Gisteren hebben Eefje en ik verder gewerkt aan de voorbereiding van de werken van vandaag. Zo werd het kleine dak helemaal vol gelegd met stapeltjes dakpannen. Onderaan werd ook een rij pannen uitgelegd om zo de juiste afstand tussen de pannen voor het laatste stuk dak uit te meten. Alvorens het dak verder dicht te leggen wilden we dat toch even laten controleren door Papa Jef.

Een voor een worden de pannen in stapeltjes van 4 klaar gelegd op het dak.
Het dak ligt vol met een paar honderd dakpannen, klaar om op hun plaats gelegd te worden.

Als we vanmorgen iets na 8u toekomen op de werf, staat Papa Jef al op het dak en ik rep me dus naar boven om mee te helpen. Ik sta net boven als ook Jens toekomt om een handje toe te steken. Eefje en Jens beginnen met in de garage onderdak tegen het plafond te nieten en daaronder schaliebord te leggen zodat we eerdaags ook hier het stro tussen de planken kunnen klemmen. De garage wordt als buitenruimte beschouwd en daarom wordt het plafond hier geïsoleerd met stro, net als de vloer in de rest van het huis.

Papa Jef bevestigt ondertussen dat de pannen onderaan juist uitgemeten werden en begint alvast met de pannen die de aansluiting met de muur maken uit te leggen. Ook bovenaan wordt ter controle een rij pannen uitgelegd zodat we zowel boven als onder hetzelfde aantal pannen hebben. Net als op de andere daken wordt alles met de meter exact uitgemeten en gebruiken we weer de smetkoord om de controlelijntjes op de panlatten te trekken.

Terwijl Papa Jef het lood en de nokpannen legt, begin ik alvast met het uitleggen van de stapeltjes pannen van onder naar boven, er goed op lettend dat alles mooi uitgelijnd wordt op de referentielijntjes.

Terwijl ik rustig verder werk, begint Papa Jef met het uitfrezen van de uitsparingen voor de balken van het plafond van onze studio/atelier. Eefje en Jens zijn ondertussen begonnen met het verder afwerken van enkele buitenmuren. Er zijn immers nog heel wat muren te bouwen…

Iets na de middag zijn alle pannen die ik kan leggen gelegd en leg ik weer stapeltjes pannen klaar om een van de volgende dagen alles uit te leggen. Vandaag kan ik even niet verder omdat onze halve pannen op zijn en de extra bestelde pannen nog niet geleverd werden.

We besluiten de dag met het op hun plaats leggen van de twee uiterste draagbalken van het plafond van de studio/atelier en keren dan moe maar tevreden weer naar huis.