Een goede voorbereiding is het halve werk…

Gisteren voelde ons Eefje haar niet goed en dus zijn we gisteren een dag thuis gebleven van de werf.

Ik heb van de nood een deugd gemaakt en ben aan de slag gegaan in Google SketchUp. Eerst werd het houtskelet uitgetekend, daarna de vloeren en tenslotte in de stromuren de aandrukbalken. Het grote voordeel van dit op voorhand een keertje uit te tekenen is dat we een goed zicht krijgen op hoe we die vervelende hoeken moeten oplossen en hoeveel “juffers” we nodig zullen hebben. Het is een werkje van lange uren geworden, maar het resultaat mag er zijn.

Een overzicht van de balken in het huis. Yep, strobouwers kunnen deze wirwar van balken omzetten in een huis!

De donkergroene, bruine, blauwe en rode balken horen bij het houtskelet. Het “Ikea” bouwpakketje van ons huis, zeg maar.

De lichtgroene balken zijn aandrukbalken die al op hun plaats liggen en waartussen dus al stro geklemd zit.

De oranje balken geven ons een idee van de aandrukbalken die we nog nodig gaan hebben. Als we deze allemaal samen tellen, weten we meteen hoeveel balken we nog gaan moeten bijbestellen.

We zijn van plan om dit plannetje bij te werken naarmate de werken vorderen, zodat we ons huisje ook digitaal zullen zien meegroeien. Om het te laten kloppen met de werkelijkheid, moeten er dus nog heel wat dingen getekend worden: tussenschotten in de vloer, kepers in het dak, onderdak, tengellatten, panlatten, dakpannen, velux-ramen, stro, …

Tijdens het uittekenen van het plan zien we hier en daar enkele problemen opduiken en hiervoor kunnen we meteen digitaal een oplossing zoeken. Dat spaart meteen heel wat tijd en frustraties op de werf. De laptop gaat dus voortaan mee naar de werf zodat we makkelijk kunnen nakijken hoe we deze probleempunten opgelost hebben.

Vandaag was ons Eefje weer helemaal de oude en dus zijn we vandaag terug naar de werf gereden om daar de werken voor het weekend voor te bereiden. Dit weekend worden de uitsparingen voor de balken van het plafond in de studio/schilderatelier uitgefreest, maar daarvoor moest deze ruimte dus eerst leeg gemaakt worden. Best wel wat werk, want dit was onze “stockageruimte”.

Daarna wordt ook het stro uit de garage verplaatst naar de keuken. Zo kan er dit weekend aan het plafond van de garage gewerkt worden en kan er daarna dus het stro in gestopt worden, want het plafond van de garage is meteen ook de vloer van de studio/atelier.

We hebben dus met heel wat materiaal gesleurd vandaag en zijn weer bekaf. Er werd dan niet gebouwd vandaag, we hebben heel wat voorbereidend werk kunnen afwerken, waardoor we in de komende dagen goed zullen kunnen doorwerken.