Sanitair, deuren en ramen…

Gisteren hebben we ons geamuseerd met het verwijderen van een aantal OSB-platen van de vloer op de benedenverdieping. We hadden namelijk bij controle gemerkt dat de afvoer die eronder ligt niet correct afliep. Hoe weten we dat? Simpel: water dat je aan de ingang ingiet moet er aan de uitgang uitkomen en dat was dus niet het geval!

Als de OSB-platen verwijderd zijn, slijpen we met de kettingzaag een gleuf langs de zijkant van een tussenschot in de vloer. Zo kan de afvoerbuis hierin gelegd worden. Om zeker te zijn van een correct verloop – we mikken op een verval van ongeveer 1cm per meter – zullen we de buizen met speciaal daarvoor ontworpen klemmen op het tussenschot vastzetten. Als de gleuven klaar zijn, rijden we dus langs “den Brico” om daar vast te stellen dat alle klemmen op zijn. Nondedekke! Dan even Jef van Anja gebeld. Hij heeft nog wel enkele van die klemmen op voorraad en die mogen we gaan ophalen.

We zijn iets te lang blijven plakken bij Anja, waardoor het bevestigen van de buizen uitgesteld werd naar vandaag. Gisterenavond zijn we nog langs Papa Jef geweest om daar een doos korte gedraaide nagels op te halen en te overlopen hoe de ramen moeten gemaakt worden.

Vanmorgen beginnen we dan met het ophangen van de afvoerbuizen voor het water van het pompbakje in het toilet en het pompbakje op de studio / atelier. Eerst meten we nauwkeurig om de 40cm van de bovenkant van de plank naar beneden telkens een halve centimeter extra af. Dan worden de klemmen op hun plaats vastgeschroefd en als laatste stap worden de buizen in de klemmen gedrukt.

De afvoerbuis zit met klemmen vast op de balk. Zo zijn we zeker dat het verloop constant blijft.

Nog even testen met een bekertje water en ja hoor, nu loopt het water er mooi aan de andere kant uit. Vermits de buizen nu vastgezet werden zijn we meteen ook zeker dat dat zo zal blijven!

In de namiddag rijden we langs RaameXpress in Beringen. Daar hebben we een afspraak met een verkoper om een aantal deuren te bekijken en we maken van de gelegenheid gebruik om ook een indicatieve prijs op te vragen voor het glas voor de ramen, de schuifdeur van het terras achteraan en de kipramen. Het lijkt erop dat we hier een paar duizend euro goedkoper gaan uitkomen dan oorspronkelijk in ons budget opgenomen. Da’s een mooie meevaller!

Het gesprek met de verkoper loopt ook een beetje uit, waardoor het niet meer de moeite is om nog terug naar de werf te gaan. Het was een goed gesprek met veel nuttige informatie en enkele goeie tips om onze ramen op een betere manier te maken zodat we een betere isolatiewaarde zullen bekomen. We zullen een keertje met Papa Jef bespreken of het haalbaar is om dit zelf zo te maken. Als het kan, zullen we dat in detail beschrijven als het zover is.

Doordat we een keertje vroeger thuis zijn hebben we eindelijk ook eens tijd om het gras te maaien zodat dit niet meer op een mini-jungle gelijkt…