Van beneden tot op zolder

Vanmorgen zijn we nog eens goed op tijd op de werf. Het zal blijken dat dit geen overbodige luxe was, want we zijn het merendeel van de voormiddag zoet met het op zijn plaats leggen van de afvoer voor het toilet.

We waren gisteren al de beugels gaan halen bij “den Brico” en vandaag gingen we die “snel even” op hun plaats zetten. Dat blijkt dus toch wel een beetje tegen te vallen. Om te beginnen moet de sleuf voor de eerste buis die uit het stro geslepen is verbreed worden, anders krijgen we onmogelijk de buis tussen de beugels geklemd. De beugels worden dan om de meter vastgeschroefd op het tussenschot, telkens een goeie centimeter lager zodat we het vereiste verval van een centimeter per meter krijgen.

De afvoerbuis in de beugels duwen lukt niet meteen van de eerste keer. We moeten hier en daar onze geul nog wat verbreden en/of verdiepen eerdat de buis eindelijk op haar plaats wil en we ze kunnen vastzetten.

Daarna is het de beurt aan de tweede buis die dwars door de tussenschotten ligt en naar buiten voert. Hier ligt nog geen stro, dus de beugels ophangen is hier alvast een stuk makkelijker omdat we beter aan de schroeven kunnen. Blijft nog het probleem van het inschuiven van de buis in de beugels. Dit moet zijdelings gebeuren en dus moeten de uitsparingen in de tussenschotten verbreed worden. Als dat gebeurd is, schuift de buis er makkelijk tussen en kan ze vastgezet worden.

De tweede buis ligt eindelijk ook op haar plaats en vast. Zo zijn we zeker dat het verval constant zal blijven.
De haak in deze bocht heeft heel wat zweet gekost, maar uiteindelijk hebben de aanhouders weer gewonnen!

Het is ondertussen al middag en dus heeft dit werkje ons al bij al bijna 3 uur tijd gekost!

Terwijl onze buurman, Marcel, het onkruid in onze tuin “een beetje bijsnoeit” omdat het in zijn tuin begint binnen te dringen, beginnen wij op zolder met het opbouwen van onze eerste schuine muur.

Omdat we bij het stro in het dak stoppen iets te ijverig geweest zijn en stro tot op de rand van het dak gestoken hebben, uitgezonderd de oversteek, moeten we eerst het stro tussen de twee schuine balken van het skelet verwijderen. Om dit te doen moeten eerst de planken die onder het stro zitten om dit op zijn plaats te houden doorgezaagd worden. Niet zo heel eenvoudig, vooral omdat er weinig ruimte is om te werken, maar al bij al gaat dat nog redelijk vlot. Daarna trekken we de strobalen eruit. Dat gaat heel makkelijk. Gelukkig maar!

Om de muur die aansluit aan het dak op te bouwen, beginnen we met eerst los stro in de hoek te duwen achter de aansluiting met het dak. Daarna zetten we de eerste strobaal op zijn kant tussen de twee schuine balken van het dak. De muur wordt dan verder opgebouwd zoals normaal en door het klemmen van de laatste strobaal wordt het stro in de hoek mee aangedrukt. Perfect! Laag 2 erop volgens hetzelfde principe en de lagen verbinden met de wilgentakken. Tot zover alles ok.

Daarna komt weer een leuke uitdaging: het aanpersen van dit stro! Mits we tussen de balken van het dak geen verticale steun hebben om ons balkje voor het aandrukken van de balken met de potkrik te monteren, moeten we hier improviseren. Onze oplossing: links en rechts op de balken een blokje gezet, plank eronder en daaronder de krik.

Creatief met aandrukbalkjes, deel "ik weet niet meer hoeveel"...

Aan de andere kant is er een verticale steun en kunnen we de klassieke oplossing toepassen. De balk aandrukken is daarna een fluitje van een cent. Maar daarmee zijn nog niet alle problemen van de baan, nee hoor… De L-ijzers vastzetten aan de verticale balk vormen geen probleem. Daar hebben we ruimte zat. Maar tussen de balken… Jongens, heb ik geluk dat ik nogal “ne smalle” ben en half tussen de balken kan kruipen om deze vast te zetten. Een smallere boor zou hier alvast iets makkelijker werken vermoed ik, maar ja we moeten roeien met de riemen die we hebben.

De L-ijzers tussen de balken zijn moeilijk te bereiken, maar ook hier is het weer de aanhouder dat wint!

Het was een dagje zweten en zwoegen, maar uiteindelijk is ons huisje toch alweer een stukje verder af!