Heel veel hout…

Ons hout begon zo stilletjes aan op te geraken. De hoogste tijd dus om een nieuwe stapel hout te laten leveren.

Vanmorgen waren we dus al vroeg op de werf om zeker te zijn dat we aanwezig waren om het hout in ontvangst te nemen en het zo snel mogelijk droog binnen te leggen. Het is immers weer een echte Belgische zomer en met doorweekt hout kan een mens nu eenmaal geen stromuren bouwen.

In afwachting van de vrachtwagen van Brems beginnen we alvast op Zolder met het afwerken van het hoekje. Geen eenvoudige klus en we zijn er dus nog mee bezig als we een vrachtwagen met hout zien stoppen. Onze levering is ter plaatse!

De vriendelijke chauffeur legt het hout zo dicht mogelijk bij ons huis, zodat we niet te ver met onze balken hoeven te sleuren. We vliegen er meteen in om alle hout binnen te brengen:

  • een boel geschaafde balken van 8cm x 6cm voor het maken van de raamkozijnen
  • 5 geschaafde balken van 16 x 5,5cm die we nog ontbraken voor het plafond van de studio / atelier
  • een heleboel gedrenkte balken van verschillende lengtes en 17,5cm x 6cm voor het aandrukken van het stro in de stromuren

De geschaafde balken worden in “de living” klaar gelegd en voor de gedrenkte balken maken we plaats in de garage. Na 2 uur zwoegen en sleuren liggen alle balken binnen en zijn wij pompaf. We nemen dus een iets langere middagpauze om weer op adem te komen.

Na de middag beginnen we met het op zijn plaats leggen van de resterende draagbalken van het plafond in de studio/atelier. Er is maar een balk die we niet zo dadelijk op zijn plaats krijgen. Deze moet aan een kant in een uitgefreesde opening gestoken worden die net onder een verticale balk zit. Hiervoor vragen we morgen even raad aan Papa Jef.

Daarna beginnen we opnieuw aan het hoekje op zolder. We weten niet goed hoe het stro hier goed op zijn plaats gezet kan worden en daarenboven ook nog eens aangedrukt worden. Uiteindelijk krijgt Eefje een lumineus idee: “Als we nu eens de laatste hoek eerst plaatsen en het stro naar boven aandrukken? Dan kunnen we de voorlaatste rij stro plaatsen zoals we in een normale muur de laatste rij stro zetten met op maat gemaakte verticale balen.

Goed plan! Maar hoe gaan we dit stro naar omhoog aandrukken? Nog eventjes brainstormen en uiteindelijk vinden we een mogelijke oplossing: We bouwen eerst een tafeltje waarop we de aandrukbalk leggen en daarbovenop de strobalen die moeten aangedrukt worden. Dan wordt alles met de potkrikken omhoog gekrikt.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, dus:

Het "tafeltje" met de krikken eronder en de aandrukbalken en aan te drukken stro erboven.

Van onder naar boven:

  • het stro van de onderste lagen stro
  • aangedrukt op de normale manier
  • het “tafeltje” met de krikken eronder
  • de aandrukbalk om het stro naar boven te drukken
  • het aan te drukken stro: tussen de schuine balken van het dak geschoven en de hoek zo goed mogelijk opgevuld met pakketjes en los stro

We krikken alles omhoog en onze “uitvinding” lijkt te werken. Even door de Velux kijken om te zien dat we onze pannen en al niet omhoog gedrukt hebben. Neen, die liggen nog perfect op hun plaats. Conclusie: Het werkt, kapitein! Het werkt! Da’s een hele opluchting, want we gaan nog 5 van die hoeken moeten maken.