Open Werf…

Gisteren waren we alweer vroeg op de werf, want we hadden heel wat op de planning staan.

Papa Jef is ook al vroeg van de partij en begint samen met mij met het opmeten van de ramen. Eefje en Jens werken ondertussen boven verder aan de verrekte muur van de zolder zodat die eindelijk ook af geraakt.

Na het opmeten begint Papa Jef met het monteren van de raamkaders van de eerste verdieping. Onze studio/atelier is een ideale werkplaats voor het op maat zagen en monteren van de raamkaders. Allereerst wordt het buitenkader aan mekaar gezet. Hiervoor worden de balken perfect op maat gezaagd met de verstekzaag met een zaagblad met een hele fijne tand. Ons zaagblad telt 48 tanden waardoor de balken perfect glad afgezaagd worden zonder te splinteren. Een echte must als je zelf je raamkaders wil maken, want met een grof zaagblad kun je niet precies zagen en krijg je grove randen.

Eerst worden de onderste en bovenste balken op lengte gezaagd over de volledige breedte van het raam. Daarna worden de verticale tussenstijlen op maat gezaagd, rekening houdend met de gemeten hoogte van het raam en de hoogte van de balken boven en onder. Dit kader wordt dan in mekaar geschroefd met drie lange schroeven per verbinding.

Voor de perfecte afwerking van het raam heeft Papa Jef op voorhand latjes van 25mm bij 25mm gemaakt waarin hij aan één zijde een groef van enkele milimeters uitgehaald heeft. Deze latjes worden met een verstek van 45° perfect op lengte gezaagd zodat ze per raam in het kader passen. Eerst worden de kortste latjes in het kader gelijmd en vastgenageld met een heel fijn nageltje, daarna worden de langste latjes ertussen geplaatst.

Papa Jef controleert of het latje perfect in het raamkader past alvorens het wordt vastgelijmd en genageld.

Omdat de langste latten nog kunnen buigen kunnen deze perfect tussen de andere latjes geklemd worden zodat er geen opening zichtbaar is in de hoeken. De nageltjes worden dan nog verborgen met behulp van wat “houtpasta”. Een preciesiewerkje, ideaal voor een kunstenares als mijn vrouwke!

Het eindresultaat is een perfect afgewerkt raam met een mooi randje rond het kader voor het glas.

Raam nummer 2 is ook helemaal klaar en afgewerkt.
Detail van een verstek

Terwijl we hier mee bezig zijn, merken we dat er vooraan op straat een lek in de waterleiding is. De brandweer wordt gebeld die op haar beurt de technische dienst van de watermaatschappij contacteert om het lek te komen herstellen.

Onze woning wekt blijkbaar de interesse van de mannen van de watermaatschappij, want als het lek hersteld is komen ze een kijkje nemen op de werf. Het blijft fascinerend zo’n strobalenwoning.

Om de ramen beneden te kunnen opmeten moeten er nog enkele lage muurtjes gemaakt worden en hiervoor moeten we eerst een “tafel” maken waarin het stro zal komen en ervoor zorgt dat de horizontale balk voldoende waterpas komt om er het raamkader op te plaatsen.

Om dit gedaan te krijgen in een raamopening van iets meer dan 4 meter, zetten we eerst de verticale steunen. We plaatsen er op elke hoek en op 2 strobalen afstand van de buitenkant van het raam. Zo krijgen we 4 steunpunten waarop we de horizontale balken kunnen leggen. De steunbalkjes zijn 46cm hoog zodat we onze strobalen die 50cm breed zijn 4cm kunnen aandrukken. Twee strobalen boven mekaar worden normaliter 6cm samengedrukt, dus dit zou voldoende moeten zijn voor de stevigheid van de muur.

Als de verticale balkjes op hun plaats staan, zetten we eerst de strobalen ertussen en leggen daarna de op lengte gezaagde horizontale balken erop. Deze balken worden met de krik naar beneden gedrukt tot ze op de verticale balkjes rusten en dan in de verticale balkjes vastgeschroefd met 3 lange schroeven. Zo krijgen we een tafeltje van 52cm hoog waarop onze ramen kunnen rusten.

Namiddag krijgen we nog bezoek van collega-strobouwers uit West-Vlaanderen. We geven Peter, Liesbet en Manon een uitgebreide rondleiding met de nodige tekst en uitleg. Je kan zo zien dat het bij hun ook kriebelt…

We hebben heel wat bezoek gehad vandaag, maar tussendoor werd er toch ook flink doorgewerkt. Zo zijn er al 2 raamkaders volledig afgewerkt, werd de verrekte stromuur in de hoek van de zolder eindelijk afgewerkt en is de moeilijkste “tafel” voor het raam in de living beneden klaar.

Vandaag wordt er weer niet gewerkt, want mijn vrouwke en ik vieren vandaag onze eerste huwelijksverjaardag en ’t wordt dus de hoogste tijd dat ik mijn computerke weer afzet…