Hoe verbinden we de afvoer op de benedenverdieping?

Zoals al aangekondigd zal er deze week aan het afwerken van de afvoer en vloer op de benedenverdieping gewerkt worden.

Maandag werd er niet op de werf gewerkt wegens andere verplichtingen, maar vandaag zijn we er dan aan begonnen. Allereerst moesten alle afvoerleidingen van beneden verbonden worden zodat ze naar buiten gebracht kunnen worden. Hiervoor moet er dus een afvoerbuis dwars langs de tussenschotten naar buiten vastgemaakt worden. Deze kan niet bovenop de dikke buis die al naar buiten loopt voor de afvoer van de toiletten en dus moest hiervoor eerst een oplossing voor het bevestigen uitgedokterd worden.

Een slim idee van Eefje: de haken om de buis vast te zetten eerst op een plank monteren en daarna deze plank vastzetten op de tussenschotten. Dit geeft ons drie voordelen:

  1. Het is heel makkelijk om het verloop correct te krijgen op een rechte plank.
  2. Het is ook gewoon makkelijk om de haken zo eerst op hun plaats te zetten, vooral omdat we met onze boormachine niet tussen de buis en de uitsparing geraken om de haken rechtstreeks op de tussenschotten te schroeven.
  3. De plank met de haken zal meteen ook de verbinding van de tussenschotten extra verstevigen.

Daarna moet er nog een puzzel opgelost worden: Hoe verbinden we nu al die afvoeren met mekaar zodat ze naar buiten kunnen? Er komt immers een dikke afvoerbuis van boven naar beneden, eentje van 40mm voor de afvoer van de keuken en het toilet beneden en een laatste van 40mm voor de afvoer van het water van het pompbakje op de studio/atelier. Deze laatste twee komen in een hoek van 90° samen op dezelfde plaats. En de grote buis van 110mm komt ongeveer op dezelfde plaats naar beneden.

We passeren even langs Jef en Anja om wat raad te vragen. Uiteraard weet Jef een oplossing: met een T-stuk wordt er een toegang gemaakt op de verticale buis. Op dit T-stuk wordt een tweede T-stuk gemonteerd waarop de twee smalle buizen kunnen toekomen. En om de overgang van 40mm naar 110mm te maken wordt er een speciaal hiervoor voorziene mof op gezet.

We blijven nog wat gezellig babbelen en het is dus uiteraard alweer te laat om dit de dinsdag in praktijk om te zetten. Dat wordt dus een werkje voor woensdagavond…