Wekelijks rapportje, maandag 22/8 tot en met zondag 28/8

Deze week is de vloer van onze studio/atelier aan de beurt geweest.

Maandag en dinsdag zijn we begonnen met het stro in het gedeelte boven de carport/terras vooraan eerst er weer uit te halen, daarna de strobalen rechter te maken en ze opnieuw tussen de schotten te schuiven. Op die manier moeten we minder stro tussen de balen steken en winnen we wat tijd.

Als ik woensdagvond thuis kom van het werk, is Eefje alvast begonnen met de OSB-platen op hun plaats te leggen. Straffer nog: de vloer aan de linkerkant van de studio ligt al bijna dicht! Ik help nog even met de laatste rijen op hun plaats te leggen en enkele extra nagels door de OSB-platen te slaan zodat ze goed vast liggen. Daarna leggen we de schaliebord planken van het andere gedeelte van de vloer aan de kant op de afgewerkte OSB-vloer zodat de tussenschotten vrij zijn om stro tussen te steken. Alvorens we naar huis gaan, verhuizen we ook nog 50 strobalen van het gelijkvloers naar de studio. Zo ligt alles al klaar voor de volgende dag.

Eefje is deze week wel echt in vorm, want tegen dat ik de donderdagavond thuis komt, zit alle stro al bijna in de vloer. Er is echter ergens iets mis gelopen, want als we in de garage kijken, zien we dat er een plank die het stro moet ondersteunen losgekomen is. Om deze terug vast te kunnen nagelen, moet een deel van het stro er weer uit. Zucht… een beetje dubbel werk, dus. We stellen ook vast dat er op enkele plaatsen nog een serieuze bult naar beneden steekt. We vrezen in eerste instantie dat alle stro er weer uit moet om alles eerst netjes te herstellen, maar gelukkig heeft Eefje een beter idee. We halen het extra stro er langs beneden uit en zorgen daarna dat het dampzeil weer strak getrokken wordt en plakken daarna alles mooi luchtdicht af.

Op vrijdag wordt verder gewerkt aan de vloer van de studio/atelier. Onze lamp begeeft het, waardoor we deze nog niet helemaal dicht krijgen en dus zal hieraan zaterdag verder gewerkt moeten worden.

Op zaterdag is Jens ons weer een handje komen toesteken. Zo kon ik samen met Jens het laatste stuk van ons dak afwerken terwijl Eefje de laatste OSB-platen op de studio op hun plaats vastnagelde.

Jens en ik willen daarna de goot onder het sierdakje op zijn plaats hangen, maar de weergoden willen niet echt meewerken. Omdat het de hele tijd blijft regenen en omdat we volgende week de laatste hand willen leggen aan de afvoer van het sanitair, wordt er dan maar het stro in de keuken en eetkamer verhuist. Een deel van het stro verhuist naar de zolder, een deel naar de eerste verdieping. De balen naar de zolder brengen doen we met behulp van een klimtouw. We maken dit touw vast aan de strobalen en trekken ze dan via de vide naar omhoog. Dat gaat vlot, maar is toch wel vermoeiend. Echt superlicht, is zo’n strobaal nu eenmaal niet, he…

Na hard zwoegen hebben we de strobalen uit de keuken en eetkamer verhuist zodat de OSB-platen waaronder de afvoer van de keuken zit vrijgemaakt zijn. Deze moeten immers verwijderd worden zodat we de afvoer eronder kunnen vastmaken. De afvoer onder de keukenvloer was niet vastgemaakt aan een tussenschot waardoor deze ondertussen geen verval meer had.

De zaterdagavond gaan we naar de vuurfeesten in Bree, waar Niels moest optreden met de Sambaband.

Zondagmorgen ga ik een matchke tennissen terwijl Eefje alvast begint aan het losmaken van de OSB-platen in de keuken. Als ik op de werf toekom heeft ze dan ook al wat werk verricht, maar alleen is het niet simpel om de OSB-platen los te krijgen. Met zijn tweeën lukt het uiteindelijk beter.

Onze techniek: eerst de nagels eruit halen en dan met zijn tweeën gelijk op de OSB-plaat naar voor springen om ze er zo tussenuit te schuiven. Plezant, maar stikvermoeiend!

Als alle OSB-platen die over de afvoer liggen verwijderd zijn, gaan we aan de slag om de afvoerbuis mooi langs het tussenschot te leggen en vast te maken met haken, zoals we dat eerder ook al deden met de afvoerbuizen onder de vloer van de gang en de berging.

Daarmee zit het werk van deze week er weer op. Volgende week gaan we proberen om de afvoer helemaal af te ronden en de vloer in de gang, de berging en keuken van OSB te voorzien. Daarmee zijn we dan helemaal klaar om de buitenmuren af te werken. We zullen flink moeten doorwerken als we tegen oktober willen verhuizen…