En weer een nieuwe techniek om stro aan te drukken…

Vandaag hebben Eefje en ik verder gewerkt aan de muur op zolder en deze bracht weer een keer een nieuwe uitdaging met zich mee.

Rij 3 en 4 van de muur leverden geen probleem, want deze pasten nog perfect tussen de verticale balken van het skelet en konden dus op de klassieke manier aangedrukt worden, maar van de twee rijen daarop pasten enkel de onderste rij tussen de balken van het skelet. De 6de rij zit aan de linkerkant al tussen de spanten van het dak en daarboven zit dus geen balk waartegen de krikken gezet kunnen worden om de balk naar beneden te drukken om het stro te persen.

Na eventjes denken en puzzelen vinden we de volgende oplossing: We maken 2 driehoekige balkjes waarin we twee gaten boren. Één in de hoek om de driehoek horizontaal vast te zetten tegen de schuine balk van het dak. Één in de tegenoverliggende hoek om de driekhoek verticaal vast te zetten tegen de schuine balk van het dak.

Zo zetten we aan de twee schuine balken van het spant een driehoek vast. Daaronder zetten we een balkje en daaronder de krik op de aan te drukken balk. Doordat de driehoeken verankerd zitten blijven deze mooi op hun plaats zitten bij het aandrukken en wordt de balk probleemloos aangedrukt. De ijzers aan de binnenkant van het spant vastnagelen vergt zoals gewoonlijk weer wat lenigheid, maar dat lukt al vrij aardig tegenwoordig.

Morgen komt Jens weer een handje toesteken terwijl ik werken ben. Uiteraard ben ik alweer heel curieus om te zien wat er klaar is tegen dat ik thuis kom…