Ook de achtergevel is helemaal klaar!

Vandaag was het voor iedereen een feestdag, maar wij maakten van de extra vrije dag gebruik om verder te werken aan de muren van ons huis.

Onze L-ijzers waren alweer bijna op, dus passeerden we eerst “vlug eventjes” langs Papa Jef, want die was er nog gaan bijhalen voor ons. Uiteindelijk komen we rond 15u pas aan op de werf en nadat we eerst even een foto nemen van de afgewerkte voorgevel, vliegen we er meteen in.

Een zicht op onze voorgevel. Het stro zit netjes ingepakt achter de plastiek om het te beschermen tegen de regen.

Terwijl ik ook van de zolderverdieping enkele foto’s maak, begint Eefje alvast met de werken voor te bereiden door het werkmateriaal en nog wat aandrukbalken naar de zolder te dragen.

De linkerhelft van de achtergevel en het stukje boven het raam is de afgelopen week al afgewerkt.

We moeten enkel nog de benedenhoek boven de vide opvullen met stro. Dat dachten we op een uurtje of twee wel klaar te krijgen, maar heeft toch net iets langer geduurd… De twee onderste rijen stro waren een koud kunstje. Gewoon stapelen, stokken erin en aandrukken. Dat gebeurt ondertussen al routinematig.

Daarna even eerst de bovenste rij plaatsen, want als we verder omhoog werken, dan krijgen we deze er niet meer tussen. Dit loopt net iets anders dan in de bovenste hoeken, omdat we hier niet in een punt eindigen. We beginnen dus met een strobaal omhoog te steken en die met een touw vast te binden zodat hij op zijn plaats blijft hangen. Daarna plaatsen we de aandrukbalken daaronder om zo deze baal omhoog aan te drukken. De ruimte die overblijft is ongeveer 55cm hoog. Net te veel voor een strobaal op zijn kant dus.

Hm, we halen de aandrukbalk er terug tussenuit en leggen deze bovenop ons aandruktafeltje, dat we al eens eerder gebruikt hebben. Hierbovenop leggen we pakketjes stro van ongeveer 10cm hoog en daarboven de strobaal die omhoog moet. Als we dit aandrukken hebben we ongeveer 48cm over om op te vullen. Dat is net enkele centimeters minder dan een strobaal en dus ideaal om deze er nog tussen te klemmen.

De halve strobalen die we uit het dak gehaald hebben zijn hiervoor ideaal en dus steken we deze tussen de twee balken en drukken ze aan naar buiten. De laatste ruimte die overblijft wordt weer opgevuld met een op maat gemaakte baal en daarmee is ook de achtergevel helemaal klaar.

De laatste hoek boven de vide is ook helemaal opgevuld met stro.

Het is ondertussen al een tijdje donker en dus gaan we de ruimte tussen de twee daken laten voor morgen en zondag, maar voordat we weer huiswaarts keren, dragen we nog de strobalen die we nodig hebben naar boven. Deze liggen nog helemaal beneden en dus moeten er een 30-tal strobalen twee verdiepingen omhoog gedragen worden via de trap.

Als die allemaal boven op zolder liggen zijn we bekaf van het vele trappen lopen en leggen we ons eventjes neer op het stro dat we op zolder gestapeld hebben. Heerlijk! We zijn letterlijk volledig omgeven door stro en genieten even van het rustgevende effect van ons strohuisje.