De sprong in het dak…

Vandaag zijn we dan eindelijk begonnen aan het opvullen van de sprong in het dak.

Maar eerst moest er nog plastiek gespannen worden om het stro te beschermen. We hebben immers al kunnen vaststellen dat als de wind goed staat de regen perfect onder de oversteek door waait de zolder op. We doen dit door een strook plastiek van ongeveer 70cm breed af te snijden en deze dan aan één kant vast te nieten op een lange lat. Deze lat wordt dan bovenaan tegen de balk van het houtskelet gespijkerd zodat de plastiek ophangt. Daarna wordt de plastiek opgespannen en aan de onderkant vastgespijkerd met enkele kleine latjes ertussen.

Daarna zetten we aan de rechterkant twee balken rechtop om de schuine balk te ondersteunen waarop het stro moet rusten. Dit loopt niet meteen van een leien dakje, maar met het nodige puzzel- en hamerwerk staan ze uiteindelijk op hun plaats. Als de balk zo op zijn plaats staat, beseffen we dat we eigenlijk maar heel weinig stro uitsparen door meteen van beneden schuin omhoog te werken en we beginnen dus met een stromuur vanaf de vloer van de zolder, rechts van de verticale balk. Als de eerste twee rijen stro op hun plaats liggen wordt er weer eerst gezorgd dat de bovenste hoek opgevuld wordt.

Tegen die tijd is het alweer stikdonker en begint stillekesaan de vermoeidheid zijn tol te eisen.

Tradititiegetrouw belonen we ons weer met een frietje en “nen Bicky” alvorens we naar huis gaan. Morgen wordt er weer verder gewerkt totdat het hout op is, want we hebben ondertussen al wel gemerkt dat er nog wat extra aandrukbalken besteld gaan moeten worden…