De eerste ramen zijn geplaatst!

Vanmorgen hebben we om 9u afgesproken met Papa Jef en Nonkel Guy, want de mensen van RaameXpress brengen vandaag het hout van de opengaande ramen en deuren. Eefje en Papa Ronny hebben gisteren flink doorgewerkt met schilderen en vernissen zodat een aantal ramen al klaar zijn om geplaatst te worden.

RaameXpress zou namiddag langskomen, dus zouden we in de voormiddag al enkele vaste ramen plaatsen. Zouden… want terwijl we onderweg zijn naar ons strohuisje, krijgen we telefoon van Papa Jef. De vrachtwagen van RaameXpress is blijkbaar al onderweg en de ramen en deuren zullen dus een stukje vroeger geleverd worden.

Als we toekomen worden we begroet door Papa Jef en Nonkel Guy die al een deel stelling afgebroken hebben om ruimte te maken zodat we met de ramen binnen kunnen langs de voorkant. In afwachting van onze ramen beginnen we alvast met enkele dorpels op hun plaats te leggen en Eefje vliegt er meteen in om nog een extra raam en dorpel op tijd klaar te krijgen zodat dit later ook geplaatst kan worden.

Even later komt de vrachtwagen aan en brengen we samen de ramen naar binnen. Vooral het schuifraam vormt een extra uitdaging, want dit is best zwaar en groot. Daarom wordt onze loopplank alvast verdubbelt in breedte zodat we er makkelijker over kunnen lopen met ons gevieren. De deur wordt eerst even uitgehangen, zodat deze niet op en neer schuift terwijl we het raam naar binnen dragen. We houden het raam schuin  zodat het netjes door de opening van het raam aan de voorgevel kan en dragen het met vier gelijk naar binnen.

Het schuifraam wordt bovenop de drempel geplaatst en door middel van stevige schroeven vastgezet. Dan wordt de deur weer ingehangen alvorens het raam in het vast gedeelte van het schuifraam op zijn plaats gezet wordt.

Om het glas te monteren, wordt er eerst tegen de buitenste latjes een zachte strip geplakt langs de binnenste rand. Daarna worden er op de onderkant van de kader enkele spiekes gelegd zodat het glas perfect op hoogte komt te staan zodat het mooi achter de latjes zit. De voorste latjes worden op voorhand van dezelfde strip voorzien en worden dan één voor één op hun plaats gezet en vastgeschoten. Eerst de bovenste lat zodat het raam alvast niet meer achterover kan vallen, daarna de onderste lat en als laatste de twee lange verticale latten, want deze zijn buigzaam genoeg om ertussen te kunnen klemmen.

Vervolgens wordt het glas in de schuifdeur gezet, die nu door het extra gewicht plotseling heel makkelijk over en weer rolt. Om ervoor te zorgen dat het raam niet met een stevige slag tegen het hout slaat worden er op het uiteinde nog de meegeleverde rubberen stoppen gezet. Zo voorkomen we schade aan de deur bij het open en dicht schuiven.

Papa Jef monteert een rubberen stop op de schuifdeur. Zo stopt deze zachtjes bij het open en dicht schuiven.

Meteen na de schuifdeur gaan we aan de slag met het vaste raam ernaast. Ook hier volgen we dezelfde werkwijze:

  1. raamkader vastschroeven met stevige schroeven
  2. een strip plakken op de latjes waar het glas tegen kan rusten
  3. spiekes leggen waarop het glas gezet wordt zodat het mooi in het midden van het kader past
  4. de van een strip voorziene latjes in het kader zetten en vastschieten waardoor het glas vast staat
Met het schietpistool en heel fijne nageltjes worden de latjes vastgeschoten.

Terwijl Eefje en ik verder schilderen en vernissen werken Papa Jef en Nonkel Guy beneden verder en plaatsen het grote raam van de zijgevel, inclusief de ramen.

Eefje moet ondertussen alweer vertrekken, want ze moet deze namiddag lesgeven op de kunstacademie. Ik schilder en vernis ondertussen verder zodat ik morgenvroeg mijn vrouwke kan verrassen met enkele extra ramen en dorpels die klaar zijn.

Tegen de avond is ook het draai/kipraam van de zijgevel beneden geplaatst. Als slot wordt de plastiek die nog voor de ramen hangt verwijderd.

Terwijl de avond valt verwijderen we de plastiek voor de ramen.

Dit geeft meteen een heel ander zicht op onze achtertuin. Ik kijk er al naar uit om morgen dit prachtig uitzicht met mijn vrouwke te delen!