Een nieuw hoofdstuk…

Donderdagavond zijn we de hele avond bezig geweest om plastiek die kapot gewaaid was tijdens de storm van de afgelopen week te vervangen. Het viel al bij al wel mee, maar omdat het op grote hoogte was hebben we veiligheidshalve eerst een stelling opgebouwd. Geen sinecure omdat het nog steeds bij momenten stevig waait en regent, maar de aanhouder wint en met vereende krachten wordt het stukje plastiek dat aan de regenkant kapot  gewaaid was vervangen.

Daarna wordt de trap naar de eerste verdieping nog terug op zijn plaats gezet en dan naar huis, want het is alweer 22u.

Op vrijdag pakken we dan eindelijk dat laatste stukje stromuur aan. Op de hoek boven de trap moet er nog een pilaar van een strobaal breed gemaakt worden. Eerst worden de verticale balken waartussen het stro geklemd zal worden op hun plaats gezet. Daarna plaatsen we de eerste twee strobalen. Bij het aanpersen moeten we weer een nieuwe truuk uitvinden om de balken aan de kant van de muur met de krik te kunnen persen. Hier is immers geen balk voorhanden, enkel twee balken op hun kant waar stro tussen zit. We lossen het op door een plankje de lengte van de afstand tussen de balken vast te schroeven op de balken en de krik hieronder te plaatsen. Daarna worden de balken op de klassieke manier aangedrukt.

Strobaal nummer 3 gaat ook vlot op zijn plaats, maar voor strobaal 4 moeten we langs de andere kant te werk gaan, omdat de schuine kant van het lagere dak in de weg zit. We leggen enkele balken over het trapgat en zetten hierbovenop de trapladder. Terwijl ik op de ladder klim om de baal ertussen te klemmen, gaat Eefje onderaan op de ladder staan om tegengewicht te bieden.

De strobalen aandrukken doen we weer door de krikken tussen de balk en de bovenliggende skeletbalken te plaatsen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want ik kan er maar net aan boven op mijn trapladderke met een gapend gat dat beneden lonkt… Gelukkig zorgt Eefje ervoor dat de ladder mooi stabiel blijft staan zodat ik mits enkele acrobatentoeren de balken aangedrukt en vastgezet krijg. We letten er hierbij op dat de afstand tussen de aandrukbalk en de balk van het skelet net iets smaller is dan de breedte van een strobaal.

Daarna de laatste strobaal nog in deze laatste opening drukken en enkele gaten opvullen met los stro en het laatste stukje stromuur is klaar. Oef!!

Zaterdagmorgen hebben we weer afgesproken met Papa Jef. We hebben hier een beetje naar uitgekeken, want vandaag gaan we leren hoe we binnenmuren moeten maken…

Vooraleer we met de binnenmuren beginnen, wordt het raam op de zolder geplaatst. Het gelaagde glas naar de zolder dragen is best zwaar, maar lukt vlotter dan verwacht. Het raamkader plaatsen en het glas erin zetten is al bijna routine en voor we het goed en wel beseffen staat het raam op zijn plaats.

Dan het grote moment: Het begin aan de binnenmuren!

We beginnen op de benedenverdieping. Hier moeten 3 binnenmuren  geplaatst worden:

  • de scheiding tussen keuken en berging
  • de scheiding tussen berging en inkomhal
  • de scheiding tussen berging/inkomhal en de zitkamer

Papa Jef legt ons stap voor stap uit hoe we tewerk moeten gaan:

  1. Horizontaal op de vloer wordt een schalieplank vastgeschroefd op de plaats waar de muur moet komen, exact op de lengte van de muur.
  2. De uitsparing voor de deuropening wordt hier uitgehaald: 90cm voor de deur, plus 2 x 2,5cm de breedte van de schalieplank die verticaal omhoog zal gezet worden om het deurgat te vormen.
  3. In de volgende stap wordt normaal gezien dezelfde plank bovenaan tegen het plafond bevestigd, zodat de verticale planken hier mooi tussen kunnen bevestigd worden. Als je muur tussen twee draagbalken van het houtskelet uitkomt, kun je deze stap overslaan en de verticale balken tussen de draagbalken laten uitkomen en daar bevestigen.
  4. Plaats ongeveer om de 45cm een verticale plank, exact tussen de twee horizontale planken. De verticale planken van het deurgat worden hierbij eerst geplaatst en van daaruit wordt de tussenliggende afstand voor de overige verticale steunplanken gemeten. De planken worden eerst bovenaan en daarna onderaan vastgeschroefd. Het is belangrijk dat je er hierbij op let dat elke verticale plank mooi waterpas staat. Papa Jef heeft daarvoor een speciale lange waterpas van ongeveer 2m.
  5. In het deurgat wordt op 2,08m een horizontale plank gezet om het deurgat te vormen. De muur begint nu al vorm te krijgen, maar is nog niet heel stevig.
  6. Om de muur te verstevigen wordt ongeveer halfweg tussen de verticale planken, horizontaal een kort plankje geschroefd. We zetten daarvoor een streepje halfweg op de verticale balk en plaatsen dan om en om een balkje boven en onder dit streepje. Zo kun je telkens langs de zijkant dit plankje perfect vastschroeven. Het resultaat is een kader dat al behoorlijk stevig staat.
  7. Als dit kader op zijn plaats staat, wordt de muur langs één kant beslagen met OSB-platen. We werken van onder naar boven en zorgen dat de OSB-platen in verband op mekaar geplaatst worden. Elke plaat wordt op elke verticale balk met twee schroeven vastgezet, eentje langs de bovenkant en eentje langs de onderkant van de plaat. Ver genoeg van de rand zodat deze niet gaat barsten.
  8. We werken van links naar rechts en zorgen dat we links en rechts van de deur op dezelfde hoogte blijven.
  9. Bovenaan de deur, wordt de deuropening uitgezaagd uit een OSB-plank die van links over de deur naar rechts doorloopt.
  10. De laatste rij wordt opgevuld met een OSB-plaat die op maat gezaagd wordt zodat ze mooi aansluit met het plafond boven de muur.

Op deze manier hebben we een holle muur die langs één kant nog open blijft zodat we hierin de geluidsisolatie, elektriciteitsdraden, enz… kunnen aanbrengen.

We werken flink door en tegen de avond staat het kader van alle muren van de benedenverdieping op hun plaats en is de eerste muur helemaal met OSB bekleed langs de buitenkant.

Morgen gaan we dit allemaal nog een keertje fotografisch vastleggen (vandaag ons fototoestel vergeten) zodat het allemaal een beetje duidelijker wordt.