“Gipsvezelplaten” en voorbereiding elektriciteitswerken

Gisteren zijn Eefje en Jens begonnen met het plaatsen van de eerste “Fermacell” platen tegen de OSB-wanden. Fermacell is een gipsvezelplaat en zorgt voor een

  • betere bestendigheid tegen brand
  • betere geluidisolatie
  • betere isolatie

Bovendien zijn deze ecologisch (want gemaakt uit gips en gerecycleerd papier) en zorgen ze ervoor dat onze muur al vlak wordt en klaar is om afgewerkt te worden. Op de Fermacell-platen hoeven we enkel nog een primer aan te brengen waarna de muur kan afgewerkt worden met een leemfinish.

Het plaatsen van de gipsvezelplaten is ook heel eenvoudig:

  • De platen worden van onder naar boven in verband (minimum 20cm overlapping) geplaatst.
  • Tussen de platen wordt een lijm aangebracht die zorgt dat de platen perfect aansluiten.
  • Waar de platen op maat gemaakt moeten worden, volstaat het om hier met een breekmes een groef in te snijden en dan breken de platen mooi recht af (vooropgesteld dat ze op een stabiele ondergrond liggen).
  • Om ze mooi vlak tegen de muur te krijgen moeten ze dan nog ofwel geniet ofwel vastgeschroefd worden, waarbij er zowel horizontaal als verticaal maximum ongeveer 25cm ruimte tussen de nieten of schroeven gelaten wordt.

Eefje en Jens bekleden zo de muur van onze slaapkamer op de eerste verdieping helemaal. Alvorens daaraan te kunnen beginnen moest wel eerst even onze tijdelijke trap weggehaald worden, want die stond vast tegen de muur aan en de platen zijn 1cm dik, waardoor de trap dus minstens een centimeter smaller moest worden.

Toen ik ’s avonds toekwam kon ik nog net helpen bij het plaatsen van de laatste platen en het afbreken van onze trap om de treden een kleine 2cm smaller te maken zodat hij weer in het trapgat past. Nadat de trap terug op zijn plaats staat houden we het voor maandag voor bekeken.

Terwijl ik weer werken was vandaag, kwam Papa Jef alvast een handje toesteken om de laatste stukken OSB bovenaan de muur op te meten zodat hij die thuis op maat kan zagen en van een groef voorzien om het laatste stukje muur bovenaan af te werken. Dat spaart ons een pak werk, want tot nu toe hebben we die groef zelf gemaakt met het cirkelzaagje. Best moeilijk en zelfs een beetje gevaarlijk, want er bestaat altijd het risico dat je uitschuift met de cirkelzaag. Doordat we dus extra voorzichtig moeten zijn, waren we daar best lang mee bezig.

De namiddag had ik vrijaf, want we hadden een afspraak bij E.V.I. bvba voor een inleidende gesprek rond onze elektriciteit. Deze firma heeft een begeleiding op maat voor zelfbouwers als ons, zodat we samen kunnen bekijken wat we helemaal zelfstandig zelf kunnen doen en waar we wat hulp kunnen gebruiken. We gaan met een boel extra informatie terug naar onze werf en zijn er nu gerust in dat we de elektriciteitswerken tot een goed einde kunnen brengen, domotica incluis!

Terug op de werf werken we samen met Papa Jef de muur op zolder af met Fermacell platen en dan is het voor mij tijd om me sportief te gaan vermoeien op het tennisplein.

’s Avonds amuseert Eefje zich met het overtekenen van ons met potlood geschetst ruwe elektriciteitsplan met een zwarte stift. Zo kunnen we dat inscannen en samen met onze bouwplannen doorsturen naar “onzen elektrieker”.

Eefje overtekent ons "elektriceitsplan" zodat we dit kunnen inscannen en opsturen.