Gaten boren…

Vanavond hebben we de laatste kabels voor de stopcontacten getrokken en hebben we waar mogelijk de gaten al geboord zodat alles klaar ligt om de stopcontacten in te bouwen en aan te sluiten.

Hieronder zien jullie in woord en beeld hoe zo een gat gemaakt wordt voor een dubbel stopcontact:

Stap 1: Meet de afstand van beneden naar boven.

Bij het meten van de afstand vanaf de vloer houd je rekening met

  • de afstand die je wil laten tot de vloer : 15cm
  • de hoogte van de vloer die nog gelegd moet worden : 2cm (ondervloer plus laminaat afwerking)
  • de diameter van het uit te boren gat : 68mm

Als we bovenstaande samentellen komen we afgerond uit op 20cm te meten vanaf de huidige vloer. Dit punt zal het midden bepalen van het uit te boren gat.

Stap 2: Met behulp van de waterpas teken je een referentielijn op de zojuist gemeten hoogte.

De waterpas gebruik je om zeker te zijn dat het stopcontact mooi horizontaal geplaatst zal worden. Je kan ook 2 keer meten en je 2 meetpunten verbinden, maar dan moet je al zeker zijn dat je vloer 100% waterpas ligt. Met de waterpas krijg je dus een nauwkeuriger resultaat.

Op de referentielijn meet je de afstand vanaf het muureinde waar je stopcontact zal komen. Omdat het hier om een dubbel stopcontact gaat, meten we twee punten uit, exact 71mm uit mekaar.

Stap 3: Boor het eerste gat.

Plaats de boor in het midden van de klokboor exact op het merkteken op je referentielijn en boor het gat. Zorg dat je niet in één keer helemaal door je muur probeert heen te boren. Hierdoor riskeer je je klokboor te overhitten. Het is beter om in stoten te boren d.w.z. boren, je boor even terugtrekken terwijl je de boor laat draaien en dan verder boren. Zo blijft je klokboor koel en voorkom je deze te beschadigen door overhittting. Bovendien ga je zo veel sneller door je muur heen zitten met veel minder moeite!

Eerste resultaat: een perfect rond gat!

Als je maar een enkel stopcontact wil plaatsen ben je hier meteen klaar met boren en kun je je contactdoosje plaatsen.

Stap 4 : Het tweede gat

Plaats je boor op het tweede merkteken om het tweede gat te boren. Zoals aangegeven: 71mm vanaf het midden van het eerste gat. De afstand die je moet laten kun je ook terugvinden op het inbouwdoosje. Best dus dat je zorgt dat je minstens 1 doosje beschikbaar hebt voor de exacte afmetingen.

Tweede resultaat: 2 perfect ronde gaten naast mekaar

Je hebt nu 2 gaten naast mekaar, maar daarin kan nog geen dubbel inbouwdoosje gezet worden.

Stap 5: Teken boven en onder de gaten met behulp van de waterpas een lijn waarlangs we gaan zagen om 1 groot gat te verkrijgen.

We halen weer de waterpas boven om perfect recht een lijn te trekken, zowel boven als onder de twee gaten. We verbinden zo telkens de twee gaten op het hoogste en laagste punt. Weer gebruiken we de waterpas om zeker te zijn dat het eindresultaat perfect pas is en het stopcontact dus ook perfect horizontaal zal zitten.

Stap 6: Met een wipzaagje gaan we mooi langs de lijn om zo uiteindelijk één ovaal gat te krijgen.

Een vaste hand is hier zeker een pluspunt, maar als je op je gemak mooi langs je referentielijn gaat is het met een goed wipzaagje eenvoudig om het gat af te werken.

Voorlopig eindresultaat: een mooi gat, perfect op maat en klaar om opgevuld te worden met een inbouwdoosje.
Even controleren: Jawel het inbouwdoosje past perfect!

Het is nog iets te vroeg om al naar huis te gaan, maar iets te laat om nog aan de bedrading voor de lichtpunten te beginnen. Daarom besluiten we om ook alvast de gaten te boren voor de inbouwdoosjes van de lichtschakelaars.

Die worden op dezelfde manier geboord als hierboven beschreven, enkel moet in dit geval maar één gat geboord worden en dit keer op 115cm van de vloer.