Schilderatelier / fotostudio

Gisteren was het aardig druk op de werf, want zowel Papa Ronny, Jens als Papa Jef waren weer van de partij om ons een handje toe te steken.

Terwijl Papa Jef onze trap verplaatst naar de eetkamer zodat we weer met de trap naar boven kunnen in plaats van via de ladder (een serieus gemak!), beginnen wij alvast met het lemen van de muren in de schilderatelier / fotostudio. Papa Ronny zorgt ervoor dat de ramen afgeplakt worden zodat we deze niet dichtspuiten met leem… Jens zet zich achter de leemmachine en mengt leem.

Als we voldoende leem hebben beginnen we met de kleine muur aan de linkerkant van de studio. Het leem spuiten loopt al een stuk vlotter nu dat we “de formule” gevonden hebben om een goed mengsel te maken. Er zitten wel wat blutsen en builen in de muur die het iets moeilijker maken om hem daarna ongeveer recht te krijgen zodat we het wapennet erin kunnen kammen.

Terwijl Jens de volgende lading leem mengt, beginnen we alvast aan de voorbereiding van de grote muur aan de straatkant. Dit is een muur van ongeveer 8m lang en 3m hoog en daarmee de grootste oppervlakte die we in een keer moeten lemen. Er kruipt heel veel tijd in het leem smeren onder de jutte en we besluiten hieruit dan ook dat we niet meer met jutte gaan werken voor de overige muren. Riet is het nieuwe jutte! Riet heeft het grote voordeel dat je niet overal eerst een laag leem moet aanbrengen met de hand zoals bij de jutte en spaart zo uiteindelijk heel wat uren werk.

We voegen meteen de daad bij het woord en rond het raam van de studio wordt alvast riet geniet.

Het riet wordt rond het raam van de studio vast geniet met het nietmachientje op luchtdruk. Een geweldige uitvinding!

 

Daarna wordt het riet netjes afgeknipt langs de rand van het raam.

Papa Jef is ondertussen klaar met het verplaatsen van de trap en begint met het maken van een valse muur boven de traphal. Hierdoor kunnen we in deze muur perfect onze kabels die de traphal moeten oversteken verstoppen en wordt het makkelijker om deze muur boven de trap af te werken.

In de studio wordt naarstig verder gewerkt aan de grote muur. Het is dan ook ver voorbij 21u als we stoppen met werken. De grote muur is dan voor drie kwart afgewerkt.

Vanmorgen om 9u waren Eefje en ik alweer present. We beginnen met het mengen van onze eerste portie leem. We zijn hier ongeveer mee klaar als Leen toekomt. Zij zal ons vandaag een handje komen toesteken om de atelier/studio verder af te werken.

Terwijl Eefje extra riet gaat halen bij den Aveve, bereiden Leen en ik de rest van de grote muur in de atelier/studio voor. Er moet hier immers nog wat leem aangebracht worden onder de jutte alvorens we de leem in  het stro kunnen spuiten. Als Eefje terugkomt zijn we daar net mee klaar en kunnen we erin vliegen.

Het spuiten gaat vlot vooruit. Ik sta bovenop de stelling en bedien de leemspuit terwijl Eefje en Leen me verder rollen. Ik kan dus zeggen dat ik vandaag met een 2VK leemwagentje gereden heb…

Leen strijkt de leem gelijk waarna we het wapennet kunnen inkammen.
Eefje strijkt het wapennet dat verbonden zit aan de afdichtingstape in de leem. Deze afdichtingstape rond het raam zorgt dat het raam rondom perfect luchtdicht afgesloten is.

Er wordt flink verder gewerkt en voor we het goed en wel beseffen is het alweer 21u.

By the way: Als er nog strobouwers onder jullie zijn die wat extra strobalen nodig hebben: we hebben er hier nog een 25 à 30 liggen die jullie gratis kunnen komen ophalen…

Hoog tijd om frietjes te gaan halen bij onze favoriete frituur en deze op den bouw op te peuzelen. Daarna gaat Leen weer naar huis en kruipen wij in ons beddeke boven om de blog aan te vullen en te gaan slapen. Morgen zal het  immers weer vroeg dag zijn…