“The Master Bedroom” en verborgen talenten

Vanmorgen was Kristien opnieuw van de partij om ons een handje te komen helpen. Blijkbaar is lemen zo leuk dat mensen spontaan opnieuw komen helpen…

We leggen meteen de laatste hand aan de atelier/studio. Er moesten immers nog enkele wapennetten ingekamd worden.

Daarna beginnen Kristien en Eefje met het voorbereiden van “the master bedroom” om geleemd te worden. Dat wil zeggen:

  • De vervloekte jutte wordt weggenomen en vervangen door rietmatten.
  • Het raam wordt afgeplakt met afdichtingstape.
  • De vloer wordt bedekt met karton en plastiek om hem tegen de leem te beschermen.
  • Het plafond wordt afgeplakt zodat ook deze niet met leem bespat wordt.
  • De vervloekte jutte wordt hergebruikt om gaten in het stro op te vullen in plaats van los stro. We hebben gemerkt dat hierdoor de leem beter vasthecht in de opgevulde gaten en kunnen we meteen de vervloekte jutte toch nog nuttig gebruiken.

Ondertussen amuseer ik me verder met het dichtmaken van de openingen in de vloer aan de ramen en deuren. De ruimte tussen de draagbalken worden eerst verder opgevuld met stro en dan wordt er een OSB-plaat op maat gezaagd en de vloer vervolledigd door deze vast te schroeven. Zo kunnen we nu meteen zonder moeite en zonder over een gat te moeten springen door de deur en het schuifraam naar binnen en buiten.

Als we hiermee klaar zijn is het tijd om weer leem te mengen. Ondertussen lukt dat al heel goed, zodat dat een stukje vlotter gaat. We gaan het morgen nog eens controleren, maar we vermoeden dat de verhouding water/leem ongeveer 1 tegen 5 is.

Als de leem klaar is wordt deze tegen de perfect voorbereide muur gespoten. Dat gaat ook steeds vlotter en voor we het goed en wel beseffen is de bak alweer leeg. Om het spuiten te vergemakkelijken bedient een van ons de leemspuit en houdt een tweede persoon de darm met leem omhoog. Zo wordt de leemspuit een stuk lichter om te hanteren en dat maakt het voor ons als amateur-lemers een stuk makkelijker. Het is hierbij ook belangrijk dat degene die de darm omhoog houdt goed de beweging van de “spuiter” mee volgt.

Als de leem er tegen gespoten is, beginnen we weer met het gelijk maken van de muren. Eefje is hierin ondertussen al een echte krak geworden, al moet Kristien niet onder doen. Neen, het mag gezegd. De dames doen dat al heel goed. Het moet een verborgen talent geweest zijn…

Waar er diepe putten in de muren zitten hebben de dames een goede oplossing gevonden om deze op te vullen zonder dat de leem er door het gewicht weer afvalt:

  1. Een dunne laag leem goed in het stro drukken waar de put moet opgevuld worden.
  2. Extra stro aanbrengen en dit in de aangebrachte leem drukken.
  3. Opnieuw een dunne laag leem aanbrengen.
  4. De put wordt dan verder opgevuld met leem vermengd met grof stro. Let er hier op dat je deze laag beetje bij beetje aanbrengt en niet te veel in een keer, anders valt alles er weer af en kun je opnieuw beginnen. Best werk je van onder naar boven, beetje bij beetje. Vanuit het midden naar buiten en dan weer van buiten naar binnen. Zo “metsel” je het gat dicht.
  5. Als het gat zo goed als opgevuld is, breng je opnieuw een dun laagje leem aan om het stro te verbergen.
  6. Indien nodig (zeker bij heel diepe putten) herhaal je bovenstaande stappen enkele keren opnieuw.
  7. Breng het wapennet aan en kam dit in de leemmuur. Zo zorg je ervoor dat de leem er niet opnieuw af kan vallen.
Eefje brengt extra stro aan om een diepe put in de muur op te vullen.

 

Een dun laagje leem zorgt ervoor dat het stro dat in de leem gedrukt werd verder aangevuld kan worden met leem vermengd met grof stro.

Er wordt weer flink doorgewerkt en voor we het goed en wel beseffen is het alweer bijna 22u en dus de hoogste tijd om naar huis te rijden. Ons Ebenezerke heeft immers dringend nood aan wat gezelschap…