Leem in de badkamer

Vandaag komt Anja ons een handje toesteken. Ze is duidelijk gemotiveerd, want om 8u krijgen we telefoon om te vragen waar we zitten… Eefje moet nog eerst langs de tandarts dus kunnen we vandaag pas tegen 10u op den bouw zijn. Geen probleem, ze zal ervoor zorgen dat ze tegen dan terug daar is.

Eefje zet mij om iets voor 10u af terwijl ze verder rijdt naar den Brico om nog extra rietmatten te gaan bijhalen. En ja hoor, stipt om 10u is Anja daar en ze vraagt meteen waar ze kan beginnen. Zo gemotiveerd hebben we onze helpers uiteraard graag!

We beginnen met de afwerking van de slaapkamer. Rond het raam daar moet nog leem aangebracht worden en de laatste wapennetjes moeten nog ingekamd worden. Ik toon eventjes hoe je leem aanbrengt met de spekspaan, maar uiteindelijk brengt ze de leem langs de zijkant toch met de hand aan. Dat werkt iets handiger. Boven het raam lukt het echt niet met de hand en dus wordt daar wel de spekspaan gebruikt.

Ondertussen kam ik de nodige wapennetjes in de leem op de muren van gisterenavond. We zijn hier bijna mee klaar als Eefje terugkomt van den Brico met extra riet.

Daarna verhuizen we naar de badkamer om daar de muur voor te bereiden om te lemen. Dit belooft een hele uitdaging te worden, want in deze muur zitten wat extra moeilijkheden om op te lossen:

  • In het midden steekt de muur ongeveer 10cm vooruit, waardoor we boven en onderaan een holte hebben van 10 cm.
  • Bovenaan gebruiken we deze om een richel te maken waarop we dan later onze shampoo en dergelijke kunnen zetten.
  • Onderaan gebruiken we deze holte om de buizen van de waterleiding en elektriciteit in te verbergen.
  • Aan de bovenkant is er een heel klein raampje, daarbinnen manoeuvreren wordt zeker ook niet simpel.
  • Om alles compleet te maken bevat deze muur nog aardig wat oneffenheden die we er met het scheren niet uit kregen.

Samen beginnen we met riet te knippen en worden enkele holtes alvast opgevuld met proppen jutte en stro. Het riet wordt stevig vastgeniet en terwijl Eefje het plafond en het raam afplakt, brengen Anja en ik de leemspuit weer naar boven en maken we alvast de leem om de muur te kunnen spuiten.

Voordat we  beginnen met spuiten doen we een “proefronde”. We lopen een keer rond met de leemspuit om zeker te zijn dat deze vlot hanteerbaar is over de hele oppervlakte. Als dat in orde blijkt te zijn, wordt de pomp en de luchtdruk aangezet en dan begint het simpelste deel van het lemen. Blijkbaar kan ik de hoeveelheid benodigde leem beter en beter inschatten, want  net op het einde van de muur is de leem op!

Dan is het helaas tijd voor Anja om naar huis te gaan, want haar kids wachten op haar voor het avondeten. Wij gaan echter nog verder, want eerst moet de muur nog afgewerkt worden. Het opvullen van de gaten lukt mij niet goed, het lijkt wel alsof ik de zaken eerder vererger dan verhelp. Eefje doet dus alleen verder met het opvullen van de ergste gaten terwijl ik me elders nuttig maak.

Beneden wordt het laatste stukje vloer aan de schuifraam dichtgemaakt, de vloer aan het zolderraam wordt dichtgemaakt en ik verbind de lichtkringen op zolder naar beneden door de 3-draads lichtkringen te verbinden met de 5-draads voeding die vanuit de elektriciteitskast vertrekt. Dat heb ik al eerder gedaan op de atelier/studio, dus dat gaat als een fluitje van een cent.

Als ik daarmee klaar ben ga ik even Eefje een dikke knuffel geven, want die heeft ze wel verdiend! We nemen dan even een pauze om te eten, want de vermoeidheid begint toe te slaan en we hebben toch al wel wat honger gekweekt ook.

Na het eten vliegen we er terug in op de badkamer. Ik doe ook mijn best om mee te helpen om de muur verder af te werken. In het begin wil het weer niet lukken totdat Eefje zich een tip van Debbie Travis herinnert. Bij het werken met de spekspaan werkt het makkelijker als je deze nat maakt. Zo gezegd, zo gedaan en warempel nu lukt het veel beter. Dat we dat niet eerder geprobeerd hebben!

Er wordt weer stevig doorgewerkt tot 22u en tegen dan is drie kwart van de zeer complexe muur klaar en houden we het voor vandaag voor bekeken. Morgen wordt het immers weer vroeg dag, want tegen 9u willen we opnieuw eraan beginnen.

De teller voor deze week staat voorlopig op 60u gewerkt in 5 dagen. Je kan dus wel stellen dat lemen een intensief jobke is, zelfs als je het met de “real mean leenmachien” doet!