Leem op de benedenverdieping

Gisteren zijn we aan de benedenverdieping begonnen. De muur in de badkamer laten we eerst even uitdrogen zodat het dan makkelijker zal zijn om deze verder recht te trekken met extra leem.

Niels komt ons vandaag een handje toesteken en hij is heel curieus naar de “real mean leemachien”. Alvorens we met het effectieve lemen kunnen beginnen moet er echter nog heel wat voorbereid worden:

  • De stromuur wordt extra bijgeschoren zodat hij zo vlak mogelijk staat. Dat bespaart heel wat werk in de afwerking later.
  • Het hout in de muur van de aandrukbalken en de skeletbalken wordt bedekt met riet. We weten ondertussen dat jutte niet echt ideaal is, dus kiezen we ervoor om overal riet te gebruiken. Dat levert ons wat extra werk, omdat we overal al jutte voorzien hadden, maar het zal ons uiteindelijk veel ellende besparen bij het lemen zelf.
  • De ramen worden met afdichtingstape luchtdicht afgeplakt aan de rand.
  • De ramen worden afgeplakt om ze te beschermen tegen leemspatten.

We zijn hier zowat de hele voormiddag zoet mee om alles perfect voor te bereiden. Houd er dus als jullie zelf willen gaan lemen rekening mee dat hier heel wat tijd in kruipt. Eigenlijk zou je dit best allemaal in de weken voordat je de leempomp gaat huren doen. Wat we ook gedaan hadden, maar een deel van onze voorbereidingswerken hebben we helaas moeten overdoen.

Na de middaglunch is het dan zover. Niels en ik beginnen met de leem te mengen en dan wordt de pomp geactiveerd. Een kleine 10 minuten later is de muur beneden halfweg vol leem gespoten en is de bak weer leeg. Terwijl Niels en Eefje de muur rechttrekken, begin ik alvast met het klaarmaken van de tweede lading leem. Onze vierde big bag is ondertussen leeg en er is met andere woorden al 4 ton leem tegen de muren gespoten en uitgestreken!

Als de leem gemengd is, is de muur al grotendeels recht gemaakt en hoeft enkel het wapennet nog ingekamd te worden. Ik spuit de leem tegen de tweede helft van de muur en dan kunnen we met vereende krachten werken aan het rechttrekken van de hele muur.

Niels en ik beginnen alvast met het inkammen van de wapennetten terwijl Eefje enkele putten opvult. Ze is daar ondertussen al heel handig in geworden en dat vlot dus ook al vrij aardig.

Tegen 18u30 moeten we dan afronden, want we worden op een feestje verwacht en er moet eerst nog heel wat leem van ons afgewassen worden…