Een dagje werk afwerken en voorbereiden

Na een welverdiende rustdag gisteren (na 70u werken op 6 dage vonden we dat we ’t verdiend hadden), waren we vanmorgen weer om 9u present.

Eefje begint meteen met het afwerken van de zaterdag gespoten muur op de benedenverdieping en ik werk ondertussen verder aan enkele klussen die nog moesten afgewerkt worden:

  • De tweede domoticalus wordt voltooid.
  • De vloer aan het raam van de atelier/studio wordt voltooid.

Rond de middag krijgen we bezoek van Tom en Sabrina, samen met hun kroost. Ze hadden onze blog gelezen en waren geïnteresseerd om eens een kijkje te komen nemen. Natuurlijk staan we daar altijd voor open.

Zij zullen in Vilvoorde een rijhuisje gaan bouwen uit stro en leem tussen twee al bestaande huizen. Dat lijkt ons alvast weer een keer iets nieuws in de strobalenbouw en we zijn dus heel benieuwd om ook meer over hun avonturen te vernemen.

De muur van de eetkamer/living met afgeplakt raam en onze tijdelijke trap zoals hij er uitziet nadat de eerste leemlaag afgewerkt werd.

Na de middag werkt Eefje verder aan de muur in de badkamer. Die moest immers ook nog verder afgewerkt worden, want hierin zaten nog wel wat “putten met een uitdaging”… Ik begin ondertussen alvast met de voorbereidingen van de volgende muur door riet op maat te knippen.

Er zijn enkele putten die zodanig diep zijn, dat ze opvullen met leem in laagjes echt te lang zou duren. Het is immers best om tussenin de leem even te laten uitdrogen alvorens een volgende laag te zetten. Zo voorkom je dat de vorige laag samen met de nieuwe laag weer naar beneden komt door het gewicht. We experimenteren hier dus met een nieuwe methode: PU-schuim. Op de basislaag leem wordt PU-schuim gespoten dat we laten uitharden. Dit is licht en luchtdicht materiaal dat ook gebruikt wordt om de openingen tussen raam en muur op te vullen bijvoorbeeld. Als de PU-schuim morgen voldoende uitgehard is, zullen we deze dan mooi gelijk snijden met de rest van de muur en bedekken met een laagje leem. Morgen laten we jullie weten hoe dit gelukt is.

Als de muur op de badkamer klaar is halen we eerst even een lekkere pizza, want het is alweer 18u30 en onze maag begint te protesteren.

Na ons avondeten gaan we terug aan de slag en beginnen we met de voorbereiding van de hoge muur naast de vide. Het onderste gedeelte werd vanmorgen afgewerkt en we hopen morgen het bovenste gedeelte te lemen. Maar voordat we daarmee kunnen beginnen moet er nog heel wat riet op zijn plaats geniet worden. En op een stelling van 5m hoog is dat toch nog altijd net iets anders dan op de begane grond, alhoewel het werken op een stelling begint te wennen, moet je toch wel een beetje op je tellen passen, nietwaar!

Al gauw is het weer 22u en tijd om naar huis te gaan.