Gebuisd…

Vrijdagmorgen zijn Eefje en ik alweer vroeg op de werf, want we willen vandaag de buizen van de afwatering en onze wachtbuizen leggen.

Jef van Anja komt ook langs om ons op weg te helpen en ons van de nodige verbindingsstukken te voorzien. Er is een stralend zonnetje en we beginnen er dus met volle moed aan. Links en rechts langs het huis moeten we een buis tot vooraan het huis laten komen, deze moeten dan samengebracht worden richting regenput om tenslotte in de regenput uit te monden.

De mannen van Gepex hebben gisteren bij het uitgraven al voor het nodige verval gezorgd, dus dat zou in orde moeten komen en wij hoeven ‘enkel’ de buizen in mekaar te steken. Jef raadde ons ook aan om de buizen met stenen te ondersteunen om te voorkomen dat ze gaan doorplooien als we de greppels terug met zand gaan vullen. Omdat we niet meteen stenen voor handen hebben, gebruiken we hiervoor enkele kapotte dakpannen die we nog hadden liggen.

Terwijl we bezig zijn aan de rechterzijde van het huis komen de mannen van E.V.I. bvba ook toe. Ze zijn met twee en zullen vandaag onze elektriciteitskast volledig bedraden. Dat hebben we immers veiligheidshalve maar aan de experts overgelaten. De draden worden door de muur in de kast binnen gebracht en daar wordt dan alles aangesloten en worden de nodige zekeringen en domoticamodules in de kast geplaatst.

Ondertussen doen Eefje en ik buiten verder met het aan mekaar zetten van de buizen van 110mm voor de afvoer van het regenwater naar de regenput. We beginnen achteraan het huis met een T-stuk, want hier moet de regenpijp naar beneden in de afvoer toekomen en aan het uiteinde wordt een stop voorzien zodat we later langs daar eventueel de afvoer kunnen ontstoppen indien nodig. Dan worden er 2 buizen van 5m lang aan bevestigd, waarbij we de tweede buis op de juiste lengte zagen zodat we exact onder de regenpijp van de goot halfweg het huis opnieuw een T-stuk kunnen plaatsen. Dit keer zorgt het T-stuk voor de verbinding van twee buizen en de regenpijp.

Dan nog een buis doorverbinden en op maat zagen om op het andere uiteinde van het huis uit te komen. Tot hier gaat alles nog goed, zij het met de nodige moeite. Ondanks het feit dat we de uiteinden die aan mekaar gezet moeten worden goed insmeren met vet is het best moeilijk om de buizen in mekaar te zetten. Doordat ze zo lang zijn, is het niet evident om ze goed recht tegenover mekaar te houden en ze dan nog met voldoende kracht in mekaar te schuiven.

Nu moeten we een bocht maken naar de voorkant van het huis en de bocht gaat nog op de buis, maar het volgende stuk buis op de bocht wil maar niet meewerken. Gdvdmm!! We laten het even voor wat het is en verplaatsen onze aandacht naar de linkerkant van het huis.

Daar moeten we dezelfde constructie maken als aan de rechterkant, alleen moeten we hier eerst even de buizen die van de energiebocht naar buiten komen inkorten om hier langs te kunnen en ervoor te zorgen dat er vanaf hier een grote bocht richting straat gemaakt kan worden met de wachtbuizen. Met een te scherpe bocht kunnen de leidingen immers niet via de buizen doorgestoken worden.

Met het nodige zwoegen en zweten zetten we dan ook aan deze kant de buizen aan mekaar tot aan de voorkant van het huis. Het laatste verbindingsstuk wil weer een keer niet meewerken en Eefje moet tegen dan dringend vertrekken richting kunstacademie om te gaan lesgeven.

Op deze manier gaat het duidelijk veel te lang duren en dus besluiten we om de “professionals” in te schakelen voor het leggen van de afvoer- en wachtbuizen. Even bellen naar Jef van Anja en hij zal een paar van zijn werkmannen sturen om de klus te klaren op zaterdag, vandaag dus.

Nu hebben de weergoden vandaag beslist om ons de hele dag te gaan trakteren op regen blijkbaar en met zo’n weer worden er geen buizen gelegd blijkbaar. Toch wel een tegenslag, want tegen maandag 8 dagen moeten de greppels weer dicht zijn zodat we de stelling voor het bepleisteren van het huis kunnen beginnen opbouwen… Het belooft een zeer spannende week te worden…