De Stelling van Mathias

Neen, deze stelling heeft niks met Pythagoras of andere wiskundigen te maken, maar alles met het voorbereidende werk voor het pleisteren van ons huis met traskalk.

Alvorens dat we beginnen met stelling bouwen, werken we eerst nog enkele zaken af binnen:

  • Op de slaapkamer wordt de laatste rij OSB gezet, zodat de muur waaraan Papa Jef al begonnen was helemaal klaar is.
  • Op het zolderke wordt de binnenmuur met glaswol gevuld en daarna afgewerkt met OSB.
  • Op de eerste slaapkamer op het zolderke wordt terwijl we wachten dat de batterijen van het schroef- en zaagmachien opgeladen zijn alvast ook glaswol in de binnenmuur gestopt.

Voordat we beginnen met de stelling op te bouwen even Mathias bellen om enkele technische instructies te krijgen. Kwestie van geen stommiteiten uit te halen tijdens het opbouwen, he… Daarna vliegen we er in! De benodigde stukken van de stelling worden eerst van de remork gehaald en naar achter gebracht. Daar gaan we immers eerst beginnen.

We plaatsen om te beginnen enkel de onderste rij, donderdag krijgen we immers versterking en dan zal het makkelijker zijn om de hoogte in te gaan. Hoe gaan we ter werk?

  1. Twee poten ongeveer op de juiste afstand uit mekaar zetten.
  2. Een eerste kader wordt over de poten geschoven en op ongeveer 20cm afstand van de muur gezet.
  3. Een railing wordt in de daarvoor op het kader voorziene haken gehangen, zo kan deze ervoor zorgen dat dit kader niet omvalt.
  4. Voor het tweede kader worden ook eerst de poten gezet en dan het kader op de poten gezet, waarna beide met behulp van de railing met mekaar verbonden worden.
  5. Bovenop deze constructie wordt nu de loopplank gelegd. Deze klikt mooi in de randen van de kaders.
  6. Een volgend kader wordt klaargezet en weer verbonden met railing en dan loopplank en zo gaan we verder tot we de muurlengte klaar hebben.

Omdat Eefje eigenlijk net 5cm te klein is om de loopplank bovenop te leggen, kruipt ze voor de tweede en volgende loopplanken bovenop de stelling. Ze kan dan daar de loopplank aannemen en zo schuiven we ze samen op haar plaats. Dat gaat een stuk vlotter dan te liggen sukkelen met trapkes.

Al bij al loopt het opzetten van de eerste rij vrij vlot, maar we wagen ons voorlopig nog niet aan het in de hoogte verder bouwen.