Stopcontacten inbouwen en de eerste vloer!

Het is een tijdje stil geweest op de blog, maar het werk heeft zeker niet stil gelegen!

De gemeente heeft ondertussen de riolering aangesloten en de controleputjes geplaatst. De WC’s zijn besteld en volgende week woensdag kunnen we die gaan ophalen, zodat we woensdagavond of ten laatste donderdag eindelijk in huis naar het toilet zullen kunnen gaan.

Afgelopen vrijdag zijn de mannen van de gas geweest om de gasmeter te plaatsen en de afspraak met Jeva is ook vastgelegd voor woensdagmorgen zodat dan de gasleiding correct aangesloten kan worden en we dus einde volgende week gas en dus ook warm water in huis hebben! Het gasfornuis gaan we wel pas laten leveren zodra in de keuken de vloer op zijn plaats ligt.

De stopcontacten op de benedenverdieping heb ik tussendoor allemaal kunnen inbouwen. Het wou niet meteen lukken en dus hebben we eventjes Gert van E.V.I. gevraagd om langs te komen en het even te tonen. Als je het dan zo een keer voorgedaan krijgt dan lijkt dat plotseling echt wel ‘simpel’.

Hierbij een stap voor stap uitleg hoe je een dubbel stopcontact van Niko inbouwt:

Alvorens je begint: een overzichtje van het gereedschap dat je zal nodig hebben: grote kniptang, striptang, plooitang, trektang, kniptang, kruisschroevendraaiers
Knip de draden af zodat ze ongeveer de breedte van 4 vingers buiten het inbouwdoosje steken, strip de uiteinden ongeveer 8mm en plooi dan de gestripte uiteinden naar beneden.

 

Alvorens het stopcontact vast te zetten, strip ik al een verbindingsdraad langs één kant en plooi die dan zoals op de foto hieronder. Dat zal het makkelijker maken om zowel de verbindingsdraad als de draad uit de muur samen in het stopcontact vast te zetten.
Sluit de draden van de ene kant naar de andere kant correct aan. Ik koos ervoor om altijd van rechts naar links te werken, dus in dit geval begin ik met de 0-draad (blauw) van het rechter stopcontact.
Vervolgens doe je hetzelfde voor de aarding (geel-groen) en de fasedraad (bruin).
Het linker stopcontact wordt op dezelfde manier aangesloten, maar de draden zitten hier zoals de foto toont in omgekeerde volgorde.
Ook bij het vastzetten van het stopcontact, doe je dit best 1 voor 1. Eerst rechts (kwestie van consequent te blijven) en dan pas links. Hiervoor draai je eerst de schroeven uit het inbouwdoosje uit en dan kun je het stopcontact schuin over deze schroeven zetten en dan draaien zodat het horizontaal zit. Daarna nog vastschroeven en het eerste stopcontact zit op zijn plaats.
Voor het tweede stopcontact doe je hetzelfde. Let er goed op dat de stopcontacten in het midden netjes in mekaar passen door ze in te klikken aan de daarvoor voorziene openingen.

Het ziet er allemaal best simpel uit, maar doordat zo’n 2,5mm² draad niet zo heel flexibel is, vergt het toch wel wat moeite soms om de stopcontacten netjes in hun doosje te krijgen. Daarom raad ik je aan om de draden zeker niet te lang af te knippen, want dat maakt het eigenlijk alleen maar moeilijker.

Nadat op de benedenverdieping alle stopcontacten ingebouwd zijn, willen we ons huisje al wat huiselijker maken en dus beginnen Eefje en ik alvast met het leggen van de vloer in de eetkamer en living.

Eerst worden de naden van de OSB-vloer afgeplakt met luchtdichte tape.
Omdat we onze vloer een 2cm moeten ophogen, leggen we daarna eerst vloerplaten van 2cm. Zo sluit de vloer netjes aan aan de ramen en bovendien genieten we zo meteen van een extra isolatielaag.
Met wat PUR-schuim worden de platen vastgekleefd aan de vloer. De pakken laminaat worden strategisch klaargelegd.
Het uniclic systeem van Quick-Step zorgt ervoor dat het werk goed vooruit gaat. We werken van links naar rechts en de laatste plank wordt op de juiste lengte afgezaagd. De overschot wordt dan als eerste plank gebruikt van de volgende rij en zo werken we rij per rij verder.

Afstandsblokjes, een stootblok en een hamer zijn hulpmiddelen die ervoor zorgen dat je mooi evenwijdig aan de muur kan werken en dat er voldoende ruimte open blijft voor het uitzetten en krimpen van de laminaat planken.

En dit is dan het resultaat van een dagje vloeren…

 

1 reactie


  1. //

    Nou,nou, dat begint er echt heel knap uit te zien!!!

Comments are closed.