Vloer in de keuken, een “trappeke” en een zwaar fornuis!

Eergisteren hebben Eefje en ik nog een stukje van de vloer in de keuken afgewerkt en gisterenavond werd het laatste stukje ondervloer op zijn plaats gelegd. In dit laatste stukje heb ik de kabels van de elektriciteit netjes mee weggewerkt zodat de laminaat er mooi vlak boven gelegd kan worden.

Vanmorgen kwam Papa Jef dan weer langs om een handje te komen toesteken. Hij heeft thuis alvast de treden en steunen voor de trap van de studio/atelier naar de gang van het 1ste alvast klaar gemaakt.

Terwijl ik het laatste stukje laminaat in de keuken op zijn plaats leg, plaatst Papa Jef de trap op de studio/atelier. Hiervoor worden eerst in de laag leem tegen de draagbalk van het skelet gleuven uitgeslepen tot tegen de balk zodat de steunen rechtstreeks op de balk bevestigd kunnen worden. Daarna wordt er met een speciaal machientje een uitsparing gefreesd uit zowel de steun als uit de plank die als trede gaat dienen. Tenslotte worden de treden bevestigd met houtleem en met een “koekje” dat in de sleuven zit om de trede op zijn plaats te houden. Om de lijm te laten drogen wordt er een lat gespannen tussen de trede en het plafond zodat er voldoende druk wordt uitgeoefend en alles perfect in mekaar blijft zitten.

De bovenste tree sluit perfect aan met de vloer van de gang.

Om de keuken te kunnen opmeten gaan Papa Jef en ik daarna ons fornuis oppikken bij Elektro Schroeyen in Eversel. Als we dit op zijn plaats zetten in de keuken kunnen we perfect opmeten hoe breed de kasten gemaakt moeten worden. Ons fornuis, een Boretti met 6 vuren, blijkt helemaal niet zo licht te zijn en dus hebben we de grootste moeite om het in ons camionnetteke te laden. Dat belooft niet simpel te worden om het fornuis op zijn plaats te krijgen.

Ik doe een paar telefoontjes, maar blijkbaar is er niemand te bereiken vandaag. Het ziet er naar uit dat Papa Jef en ik deze klus onder ons getweeën gaan moeten klaren. We gebruiken riemen om onder de palet te schuiven en met deze riemen het fornuis te tillen en zetten het dan op een klein karreke met wieltjes dat we gelukkig nog hadden staan. Onder het karreke hebben we een stevige plaat multiplex gelegd, want in zand rijdt zo’n karreke niet goed, zeker niet met het gewicht van het fornuis er nog eens op. Dan leggen we voor de plaat een tweede plaat en rijden we het fornuis plaat per plaat een stukje verder tot achter aan de schuifdeur.

Daar wordt het fornuis uitgepakt en zo maken we het al een stuk lichter door de gietijzeren platen er af te nemen en alle schalen uit de oven te verwijderen. Daarna tillen we het met zijn tweeën naar binnen op twee styrofoam platen van de ondervloer. Nu kunnen we het netjes naar zijn plaats schuiven. Klus geklaard!