Vele kleine klusjes…

…samen zorgen toch dat er weer heel wat werk gebeurd is de afgelopen week.

Zo zijn we in de badkamer begonnen met de afwerking van de muren door beneden een houten lambrisering aan te brengen. We hadden nog een heel deel planken van de vloer over en deze kunnen daarvoor perfect gebruikt worden. Deze werden eerst door Papa Jef van aan de voorzijde langs twee kanten van een schuin kantje voorzien zodat we tussen twee planken een kleine V-vormige inkeping krijgen. Dat geeft een iets minder saai eindresultaat.

De planken worden daarna allemaal op dezelfde lengte gezaagd alvorens ze tegen de muur geschoten worden. Hiervoor meten we eerste de eerste plank af en deze wordt daarna als mal gebruikt voor de overige planken. Dat gaat een stuk sneller dan telkens elke plank apart opnieuw af te meten. De planken zijn voorzien van een tand en een groef zodat ze goed in mekaar passen, een beetje zoals de laminaat. Nu willen de planken niet altijd even vlot in mekaar schuiven, dus gebruiken we een stootblokje (zelf gemaakt van een stukje overschot) om de planken die niet willen meewerken netjes op hun plaats te kloppen en daarna vast te schieten met heel fijne nageltjes.

Met een zelf gemaakt stootblokje zorgen we ervoor dat de planken perfect aansluiten.

Aan de muur van het badkamermeubel, brengen we de lambrisering enkel daar aan waar het meubel niet tegen de muur zal komen. Zo zijn er een aantal kortere planken die we alsnog kunnen hergebruiken en zijn we meteen zeker dat we voldoende planken hebben om de volledige badkamer op dezelfde manier af te werken. Deze kortere planken moeten wel eerst nog van hetzelfde schuine kantje voorzien worden, dus dit deel gaan we later verder moeten afwerken. Aan de muur van het bad stoppen we ongeveer daar waar de schacht zal moeten komen, want de lambrisering zal hier uiteraard de schacht moeten volgen.

Terwijl ik me zo in de badkamer amuseer, werkt Eefje de stopcontacten af met afdekplaatjes. Dat ziet er dan meteen al een stuk beter uit. Op de binnenmuren zijn de stopcontacten daarmee helemaal afgewerkt, op de buitenmuren (de leemmuren) moeten we hier en daar nog wat extra leem aanbrengen om alles rond het stopcontact netjes af te werken. Dat zullen we doen samen met het plaatsen van de plinten en dat wordt dus een van de allerlaatste werkjes.

Op zaterdag is Papa Jef ons weer een handje komen toesteken.

Terwijl wij de keukenkasten van de gerecupereerde keuken van de garage sorteren om te zien welke we kunnen hergebruiken en hoe, knutselt hij in de badkamer alvast het kaderwerk in mekaar voor de schacht. Daarna plaatsen we samen de keukenkasten tegen de keukenwand aan en zetten deze al netjes op hoogte met speciaal daarvoor voorziene pootjes. Dit zijn stevige poten uit metaal en zijn daarmee zeker stevig genoeg om het gewicht van de keukenkasten te dragen. Bijkomend voordeel van deze pootjes is dat ze individueel in de hoogte verstelbaar zijn, zodat je je keuken 100% waterpas kan zetten.

Er staan twee grotere kasten met elk twee deurtjes links van het fornuis en rechts van het fornuis zetten we een grotere kast met twee grote laden en nog een klein kastje. Zo past het nagenoeg perfect tegen de muur. Enkel rechts zal Papa Jef nog een klein stukje kast op maat maken om alles perfect te laten aansluiten. Als werkblad gebruiken we voorlopig enkele oude vezelplaten, afgewerkt met een goedkoop tafellaken. Et voilà, de eerste versie van onze keuken is een feit.

Later zullen we deze eiken keuken nog van een laagje verf voorzien zodat ze beter in het interieur zal passen. Nu steekt het bruin nog iets te fel af tegenover ons oud-witte fornuis.

Onze keuken zoals ze er nu uitziet, voorlopig nog zonder deurtjes en ongeverfd.
Het werkblad van de keuken: een vezelplaat met een goedkoop tafellaken in afwachting van het definitieve werkblad.

Op zondag worden de laatste stopcontacten op zolder ingebouwd en wordt de aarding voor onze zonnepanelen van de zolder naar beneden gebracht. Daarna amuseer ik me met het uittekenen van alle elektriciteit op een situatieplan. Dan kunnen we dit bezorgen aan E.V.I. zodat zij ons eendraadsschema kunnen opstellen en we onze keuring voor elektriciteit kunnen aanvragen.