Deurtjes hangen is moeilijk… Lampen hangen is makkelijk…

De afgelopen dagen zijn we weer druk in de weer geweest met het inrichten van onze keuken. De deurtjes van het afwaseiland netjes op hun plaats hangen bleek toch niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht leek. Met de stelschroeven kunnen de scharnieren geregeld worden in 4 richtingen, maar ik slaag er maar niet in om ze mooi recht te krijgen en tegelijkertijd mooi gelijk te laten lopen met de lade erboven. Dat wordt dus werk voor de specialist ter zake…

We verhuizen onze aandacht dan maar naar het uitpakken van alle keukenmateriaal en dit een eigen plekje te geven in onze nieuwe keuken. Alles wordt per “thema” in een kast gestopt. Zo hebben we onder andere een pottenla, pannenla, ontbijtkast en partykast.

De fruitschaal krijgt een plekje op het werkblad uit bamboe van ons afwaseiland.
De fruitschaal krijgt een plekje op het werkblad uit bamboe van ons afwaseiland.
Op onze kraan van het afwaseiland zijn we best fier. We houden van de retro-look met aparte knoppen voor warm en koud.
Op onze kraan van het afwaseiland zijn we best fier. We houden van de retro-look met aparte knoppen voor warm en koud.

Om al een gevoel van huiselijkheid te creëren ruimen we daarna de eetkamer helemaal op zodat alle bouwmaterialen ofwel verstopt of opgeborgen worden. Daarna maken we met behulp van enkele schragen en 2 OSB-platen een voorlopige tafel. Op die manier krijgen we een tafel van maar liefst 1m20 bij 2m44. Gigantisch vergeleken met het tuintafeltje dat we tot hiertoe gebruikten, maar ze past op die manier perfect in de ruime eetkamer. Daarna meten we uit waar we de lampen willen ophangen en als we dan toch bezig zijn, hangen we de hanglampen ook meteen op hun plaats. Ze laten branden zal voor volgend jaar zijn, maar het oogt al een stuk meer aangekleed met enkele lampen aan het plafond.

Eerst meten we op de balk uit waar onze rail gemonteerd zal worden, dan wordt op het uiteinde een gat geboord in de balk waar de elektriciteitsdraden doorheen gevoerd kunnen worden. Bovenop de balk frezen we een geul waarin we de geribde buis met elektriciteitsdraden perfect in kunnen leggen en dan door het gat naar beneden trekken. Zo zullen de draden later perfect onzichtbaar weggewerkt zijn onder de vloer van de eerste verdieping.

De geribde buis wordt netjes in de vloer ingewerkt en verdwijnt door het gat in de balk naar beneden.
De geribde buis wordt netjes in de vloer ingewerkt en verdwijnt door het gat in de balk naar beneden.

 

Door het uitfrezen van de geul zit de geribde buis netjes onder de vloer en kan later de laminaat er netjes overheen gelegd worden.
Door het uitfrezen van de geul zit de geribde buis netjes onder de vloer en kan later de laminaat er netjes overheen gelegd worden.

Beneden strip ik de draden uit de geribde buis en knip ik deze netjes op lengte om ze te kunnen aansluiten op de voeding van de verlichtingsrail. De meerfasige rail zorgt ervoor dat we 2 lichtkringen kunnen aansluiten op eenzelfde rail. Daarom liggen er ook 5 draden in de geribde buis en deze worden alle 5 correct verbonden met de contactpunten van de voeding. Dit is heel eenvoudig doordat op de voeding netjes aangeduid staat welke draad waar moet komen. De blauwe nuldraad verbind ik eerst, gevolgd door de aarding en daarna de overige fasedraden voor het vormen van de aparte lichtkringen op de rail. Dan wordt de voeding op het uiteinde in de rail geschoven en de rail vastgeschroefd tegen de draagbalk. Deze is nu klaar om er de hanglampen aan op te hangen.

Alvorens de lampen kunnen opgehangen worden, moeten deze aangesloten worden op de speciaal voor de rail ontworpen bevestigingssystemen die we samen met de rail gekocht hebben. Eerst wordt het oorspronkelijke montagestuk voor het plafond van de hanglamp verwijderd, daarna houd ik één lamp met de draad omhoog om de hoogte in te schatten op dewelke we ze willen hangen. We willen ze net iets boven ooghoogte hebben en met een stift duid ik aan waar ik de draad moet doorknippen. Exact dezelfde lengte wordt afgemeten op de overige 2 hanglampen zodat ze uiteindelijk netjes op dezelfde hoogte zullen hangen. Dan de draad doorknippen en alles weer volgens schema aansluiten op de montagestukken voor de rail.

De lampen vervolgens in de rail bevestigen is een kwestie van ze op de juiste plaats tussen de rail te schuiven en een kwartdraai te geven om ze te koppelen aan 1 van de 2 lichtkringen en vast te zetten.

Dat was alvast een stuk eenvoudiger dan deurtjes ophangen…

De hanglampen hangen netjes op dezelfde afstand van mekaar en op dezelfde hoogte. We kunnen nauwelijks wachten om ze te kunnen aansteken...
De hanglampen hangen netjes op dezelfde afstand van mekaar en op dezelfde hoogte. We kunnen nauwelijks wachten om ze te kunnen aansteken…

Oudejaar gaan we dit jaar thuis vieren en daarom willen we het ook een beetje meer aankleden in huis. We trekken daarom naar de Ikea in Heerlen op zoek naar spulletjes om ons huis wat aan te kleden. We vertrekken met de intentie om een imitatie kamerplant te kopen, maar komen uiteindelijk toch thuis met een echte levende plant. Nu maar hopen dat we deze in leven kunnen houden, want geen van ons tweeën heeft we echt groene vingers wat het verzorgen van planten betreft.

Onze eerste kamerplant. Aan licht zal het haar hier alvast niet ontbreken. Dus zal het alleen maar aan ons liggen als ze onvoldoende water krijgt...
Onze eerste kamerplant. Aan licht zal het haar hier alvast niet ontbreken. Dus zal het alleen maar aan ons liggen als ze onvoldoende water krijgt…