Muren in de berging, een plafondje op zolder en ne frigo!

Tijdens de afgelopen week hebben Eefje en ik ons geamuseerd in de berging.

Allereerst wordt de achterste wand van de berging dicht gemaakt met OSB zodat nu alle muren van de berging dicht zijn.

In de hoek van de berging loopt de schoorsteen van onze pelletkachel omhoog en deze gaan we netjes in een schacht wegstoppen. Hoe we zo een schacht moeten maken hebben we uiteraard afgekeken van de schacht die Papa Jef in de badkamer gemaakt heeft. We beginnen met twee panlatten die even lang zijn als het plafond hoog is. Daartussen plaatsen we op een afstand van ongeveer 45cm van elkaar korte panlatten tussen om zo een ladder te vormen. Alles wordt met schroeven aan mekaar gezet en dan rechtop gezet om het kader van de eerste wand van de schacht te vormen. Met behulp van een waterpas wordt deze wand mooi recht gezet en vastgeschroefd tegen de achterwand van de berging.

Daarna maken we een tweede laddertje op dezelfde manier en deze zetten we tussen de schachtwand en de zijwand van de berging zodat ze samen een hoek vormen. Alles wordt met behulp van de waterpas weer perfect uitgelijnd en vastgeschroefd.

Tenslotte wordt de schacht bekleed met OSB-platen die we allemaal op maat zagen en vastschroeven, net zoals een gewone OSB-muur. Alleen vooraan laten we de onderste OSB-plaat los zodat deze nog weggeschoven kan worden. We moeten in de schacht immers een opening voorzien om onderaan de schoorsteen het verzamelbakje voor assen te kunnen ledigen.

Op zaterdag is Papa Jef weer een handje komen helpen en hebben we op zolder verder gewerkt aan het plafond. Op de achterste zolderkamer is er in het plafond ook een gat uitgetimmerd waar dan later een ladder in geplaatst zal worden. Zo kunnen we makkelijk naar boven om op zolder eventuele herstellingen uit te voeren of rommel weg te stoppen uiteraard.

Tussendoor vinden we ook nog even de tijd om onze limoengroene frigo te gaan oppikken bij Electro Schroeyen. Die staat daar ondertussen al een klein half jaar trouw op ons te wachten. Er zijn maar weinig zaken waar ze zoveel geduld hebben, denk ik.

Op zondag hebben Eefje en ik terug in de berging verder gewerkt. Hier moest de energiebocht nog afgekast worden en met alle buizen die daarvan vertrekken was dat best een puzzelwerkje. Het basisprincipe is hetzelfde als dat van de schacht. Eerst een kader maken met panlatten en dan bekleden met OSB. Alleen moeten hier in de OSB heel wat uitsparingen voorzien worden zodat de buizen van water en gas, de telefoonleiding en de elektriciteit naar buiten kunnen komen. Uiteraard moeten deze gaten dan later ook nog luchtdicht afgesloten worden. We willen immers zoveel mogelijk tochtgaten afsluiten.

Nu moeten we enkel nog luchtdichte afdichtingstape gaan halen om de spleten af te plakken en dan kunnen we aan de vloer in de berging beginnen.