Een productief weekend

We hebben weer een heel productief weekend achter de rug.

Op vrijdagavond hebben Eefje en ik rekken gemaakt in onze berging. Dat kun je heel eenvoudig zelf doen met wat materiaal van ‘den Brico’:

  • metalen bevestigingslatten om tegen de muur te schroeven waarin je speciale draaghaken kan inhaken
  • de metalen draaghaken van de juiste lengte, even lang als de diepte die je aan je rek wil geven (in ons geval 35cm en 20cm)
  • planken op de juiste breedte en lengte gezaagd, net even breed als de lengte van je haken (in ons geval dus weer 35cm en 20cm breed) en even lang als de lengte van je rek

We meten eerst de hoogte en de breedte van de rekken die we willen bouwen en noteren netjes alle maten zodat we ons aankooplijstje klaar hebben als we naar de Brico gaan. We plaatsen een verticale bevestigingslat, ongeveer om de 50cm zodat de planken voldoende ondersteund worden en er best wat gewicht op de rekken geplaatst kan worden.

Dan tellen we het aantal leggers per muur waar we een rek voorzien hebben en dat getal vermenigvuldigen we met het aantal verticale latten per muur. Zo weten we meteen hoeveel draaghaken we gaan nodig hebben.

We meten uiteraard ook de breedte van de muur om te weten hoe breed we onze leggers kunnen maken.

Per muur schatten we ook in hoe diep we de rekken willen maken zodat er voldoende ruimte op de rekken zal zijn en dat we er ook nog tussen kunnen.

Met de breedte en diepte weten we op welke maat we onze planken gaan moeten laten zagen. We hebben ervoor gekozen om onze planken te laten zagen uit enkele MDF-platen. Dat was een stuk goedkoper en de vriendelijke man van de Brico in Heusden heeft die netjes voor ons op maat gezaagd. Da’s een stuk makkelijker dan dat we dat thuis zelf hadden moeten doen.

Thuis gekomen gaan we meteen aan de slag om onze rekken in mekaar te knutselen.

Met behulp van een waterpas zorgen we ervoor dat alle bevestigingslatten perfect verticaal staan en bovenaan en onderaan gelijk lopen. Dit laatste is belangrijk om er later zeker van te zijn dat je planken niet gaan golven of niet overal ondersteund worden. Omdat onze muren uit OSB bestaan kunnen we de verticale latten heel makkelijk vastschroeven. Daarna verdelen we de haken over de verticale latten op de juiste afstand van mekaar. En tenslotten moeten we dan enkel nog de op maat gezaagde leggers op hun plaats leggen en onze rekken zijn al klaar! Eenvoudiger kan echt niet.

Op zaterdag is Papa Jef weer een handje komen toesteken. Eerst worden buiten de regenpijpen van het kleine dak aangesloten op de regenwater afvoer. Aan één kant had ik die er per ongeluk vanaf gelopen en aan de ander kant was die nog niet aangesloten op de afvoer omdat deze rechtstreeks naar een tijdelijke regenton liep. Vermits deze regenton nu weg is en we een grote regenput van 10 000 liter kunnen vullen, is het tijd om ook deze naar de afvoer te laten lopen.

Als dat klusje geklaard is werkt Papa Jef op zolder verder aan het plafondje op de eerste zolderkamer en ondertussen zitten Eefje en ikzelf ook niet stil. Eefje richt onze berging in door al onze werkspullen en andere ‘rommel’ die we in de berging kwijt willen een plaatsje te geven in de rekken die we de dag ervoor geknutseld hebben. Één rek wordt voorbehouden om de was te sorteren. Heel praktisch als je weet dat de wasmachine en droogkast ook in de berging staan. Ikzelf doe mijn best om in de badkamer eindelijk de laatste kraan aan te sluiten door de stop die vastzit op de waterleiding te proberen verwijderen. Het wil niet echt lukken en uiteindelijk komt Papa Jef me ter hulp. Met een klemtang krijgt hij uiteindelijk grip op de stop om hem los te draaien en daarmee kan ik eindelijk aan de slag.

Het kraantje en de afvoer van de waskom aansluiten is daarna een koud kunstje, want dat hebben we al een keer gedaan en dat kennen we ondertussen dus. Een klein half uurtje later is de tweede waskom en kraan dan ook aangesloten en hebben Eefje en ik elk onze eigen waskom om ons te wassen en onze tanden poetsen. Luxe! Nu nog de spiegel met verlichting en het badkamermeubel zal helemaal in orde zijn.

Na de lunch help ik boven op zolder met het plaatsen van onze zoldertrap. Vorige week was daar al een trapgat voor klaar gemaakt en vandaag hebben we dan een speciale zoldertrap die je kan opplooien en wegklappen in het trapgat geplaatst.

Zo kunnen we nu makkelijk onze zolder op om daar eventuele herstellingen uit te voeren.