Stap 1 naar een geweldig tuinhuis: fundering uitgraven

De paashaas brengt ons dit jaar twee leuke cadeautjes:

  1. Een speelhuisje met schuifaf en dubbele schommel voor onze meisjes
  2. Een super tuinhuis voor mama en papa

Om het tuinhuis te kunnen bouwen heeft de paashaas ons wel gevraagd om hiervoor een fundering te voorzien. En vandaag zijn we dus begonnen om hiervoor in onze tuin een lapje grond uit te graven.

Omdat we ooit een robotmaaier gaan installeren, laten we rond het tuinhuis 20cm extra ruimte en dus meten we bij het uitpalen van de uit te graven fundering zowel in de lengte als in de breedte 40cm extra.

Om zeker te zijn dat we een mooie rechthoek uitgraven, gebruiken we de stelling van Pythagoras: In een rechthoekinge driehoek is a²+b²=c². De makkelijkste afmetingen om dit te controleren zijn 3m, 4m en 5m. Dus meten we langs de langste kant van de fundering 4m, langs de korste kant 3m en dan controleren we dat de afstand tussen deze twee punten 5m is. Als dat zo is zijn we ook meteen zeker dat we een rechte hoek hebben. We herhalen deze oefening ook in de tegenoverliggende hoek en zo zijn we meteen zeker dat we een perfecte rechthoek hebben.

Met een steekschop steek ik de volledige omtrek af. Zo ben ik zeker dat onze rechthoek mooi recht blijft bij het verder uitgraven.
Als de volledige omtrek afgeboord is, gebruik ik de steekschop om een snee te maken evenwijdig met de kortste zijde van onze rechthoek. De eerste rij is wat moeilijker, en daar gebruik ik de steekschop in twee richtingen om beetje bij beetje de eerste rij te verwijderen.
Het gras zorgt ervoor dat de grond vast aan mekaar blijft en dus kan ik rij per rij met de hand letterlijk opnamen en blokje per blokje in de kruiwagen gooien.
Hier ben ik ongeveer halfweg met het uitgraven van de bodemplaat voor ons tuinhuis.
De meisjes komen papa zijn werk eens inspecteren.

Het is te merken dat ik niet meer gewoon ben om te werken en ik moet dan ook regelmatig even pauzeren om het vol te houden. Tegen de avond is er nog een goeie halve meter uit te graven, maar die zal moeten wachten tot morgen, want voor vandaag is de fysiek op…