Onze inrit wordt gerenoveerd

We hadden onze inrit laten aanleggen door een tuinaannemer en dat is gebleken niet zo’n goed idee geweest te zijn. Onze inrit vertoond immers behoorlijk wat putten en spoorvorming. Al een half jaar na de aanleg lag onze inrit er eigenlijk al slecht bij en dit werd erger en erger tot het punt waar het gevaarlijk werd om met de auto binnen te rijden.

De deksels op de putten voor controle van de afvoer en de regenput lagen immers zo los dat als je er verkeerd over reed met de auto het kon gebeuren dat deze omhoog sloegen tegen je auto aan. Het was dus een kwestie van er heel voorzichtig over rijden of de putten proberen te vermijden. Als je weet dat we ook een waardevolle oldtimer hebben staan thuis, weet je dat dit niet langer kon blijven duren. Gezien de oorspronkelijke aannemer niet thuis gaf zijn we dan maar in zee gegaan met een nieuwe aannemer met goede reputatie: van Logten & Co.

Wilco, de zaakvoerder, was eerst eens komen kijken hoe erg de schade was en op het eerste zicht leek het nog mee te vallen, maar bij start van de werken werd al heel snel duidelijk dat er toch serieus wat meer problemen onder de oppervlakte zaten. Het blijkt dat de fundering en ondergrond van onze inrit compleet waardeloos was. Op sommige plekken zat er slechts 2cm stabilisé, waar dat 15cm voorgeschreven wordt. Het wordt dus een serieuze extra hap uit ons te spenderen budget voor dit jaar, maar het is nu niet anders. We zullen later wel zien wat we bij de vorige aannemer kunnen proberen recuperern gezien hij toch wel echt slecht werk geleverd heeft.

Bij deze een beschrijving van de werken tot nu toe:

DAG 1

De steentjes en de matten worden verwijderd om te zien wat er onder verborgen zit. Nu pas zien we hoe erg het gesteld is met onze inrit en de oorspronkelijke raming van de kosten was dus helaas iets te optimistisch. Jammer, maar we gaan toch verder met de werken. Een aantal andere plannen zullen we gewoon even moeten uitstellen.

DAG 2

De oude onderlaag wordt volledig afgegraven en in containers gesmeten om af te voeren.

DAG 3

Er wordt een nieuwe en dikkere laag fundering gelegd die stevig aangestampt wordt met de drilmachine. Dit zorgt voor een stevige onderlaag.

De nieuwe fundering wordt aangelegd. Veel dikker dan de vorige keer.
De fundering wordt stevig aangestampt met een speciaal daarvoor ontworpen drilmachine.

DAG 4

Gisteren was de 4de dag van de werken en werd er een stevige laag stabilisé gelegd. Deze nieuwe laag verschilt van de vorige in enkele belangrijke aspecten:

  • Ze is overal 15 cm dik
  • Ze werd stevig aangedrild (dus de aangevoerde stabilisé was zelfs een pak meer dan de uiteindelijke 15cm)
  • Ze werd op professionele wijze mooi vlak afgewerkt
Na het aandrillen wordt er met lange latten gewerkt om de stabilisé perfect gelijk te krijgen.
De ondergrond is bijna voltooid. Achtteraan zie je nog net het verschil voor en na het gelijk strijken.

En hoe gaat het nu verder?

Nu de stabilisé op zijn plaats ligt mogen we gedurende 20 dagen niet meer op onze oprit komen. Daarom wordt deze met een lint afgespannen en wordt de omheining aan de andere kant van het huis deels verwijderd. We kunnen immers onze voordeur niet meer bereiken en moeten nu langs de achterdeur naar binnen. Een klein ongemak dat we er graag bijnemen in afwachting van onze perfecte inrit.

Na ongeveer een week komen de werkmannen terug om de matten met de kiezels weer op hun plaats te leggen, maar ook daarna zullen we nog niet met de auto over de inrit mogen rijden om beschadiging te voorkomen.

Bij de aanleg vorige keer werd ons dat niet gezegd waardoor we onze inrit meteen in gebruik genomen hadden. Bovendien had de aannemer voor het verdelen van de kiezel er zelf al met een bobcat over gereden terwijl dat nu met de hand zal gaan gebeuren.