De Paashaas is gisterenavond al geweest…

…en bracht voor onze twee schatten van dochters een schommel en een speeltoren met een blitse roze schuifaf. Hij heeft het wel als bouwpakket gebracht, dus hadden papa en mama vandaag werk om dit allemaal in mekaar te knutselen.

Na het ontbijt beginnen we eerst met de schommel.

De haken in de draagbalk draaien is best een zware klus, zeker gezien dit helemaal met de hand moet gebeuren. 

Als we even bezig zijn om met veel moeite de haken in te draaien, krijg ik een idee: we steken een dopsleutel door de haak en gebruiken deze op die manier als hefboom om meer kracht te kunnen zetten op de haak terwijl we hem in de draagbalk draaien. Dat gaat alvast een stuk vlotter.

Als de haken op hun plaats zitten worden ze langs boven vastgezet met behulp van twee bouten.

Daarna worden de draagbalken schuin aan mekaar bevestigd met behulp van draadbouten die we met een rakkejak indraaien. Tussen de twee balken wordt een extra versteviging bevestigd om een stevige verbinding te maken.

We proberen met ons tweeën om de draagbalk op de grond tussen de draagbalken te klemmen, maar dat wil niet echt lukken. We zullen ze eerst moeten rechtop zetten om dan de draagbalk er netjes in te laten zakken, maar dan komen we wel een mannetje te kort. Gelukkig is onze buurman, Marcel, bereid om even een handje toe te steken. Terwijl Marcel en Eefje de draagbalken rechtop houden laat ik de balk in de voorziene uitspring zakken. Met de zware hamer worden de steunbalken op de juiste afstand van het uiteinde van de draagbalk geslagen.

De draagbalk wordt met de dwarsbalk van de steunbalken verbonden door een extra verstevigingsbalk.

Eefje knutselt de dubbele schommel in mekaar en dan is de schommel klaar om al eens getest te worden door onze twee meisjes. En plezier dat ze hebben! Zelfs al mogen ze nog niet heel hoog gaan omdat we de schommel nog moeten verankeren in de grond, maar eerst beginnen we alvast met de bouw van de speeltoren met schuifaf.

Eerst het hekje vastschroeven op de steunpalen van het huisje.

Op de juiste afstand van de vloer wordt het hekje vastgeschroefd en verbindt zo twee steunpalen van de toren met mekaar. Daarna draaien we de constructie om en bevestigen we de steunbalk voor de vloer aan de andere kant. Als laatste wordt de derde steunpaal op het uiteinde van de steunbalk en de eerste gevel is klaar.

De tegenoverliggende gevel wordt op dezelfde manier gemonteerd en het derde hekje wordt alvast aan één kant op het uiteinde van één van de gevels bevestigd.

Dan is het weer tijd om onze buurman ter hulp te roepen om de twee gevels samen met Eefje op hun plaats recht te zetten zodat ik het hekje aan de tegenoverliggende gevel ook kan vastschroeven zodat de toren alvast op zichzelf kan blijven staan.

Het laatste hekje wordt op zijn plaats geschroefd en daarmee is de basisconstructie van de speeltoren klaar.

Als volgende leggen we de vloerplanken op hun plaats, maar we schroeven ze nog niet meteen vast om ervoor te zorgen dat de constructie nog een beetje speling geeft indien nodig.

Daarna monteren we de trap aan de achterzijde van de toren en hierbij merken we dat we een paar vloerplanken een beetje moeten verschuiven. Al een geluk dat we die nog niet hadden vastgeschroefd!

Dan is het de beurt aan de schuifaf en terwijl ik de vloerplanken nog vastschroef wordt deze al meteen getest door onze twee meisjes. Aan het gegiechel te horen werkt ze prima.

In het midden van de vloer wordt nog een extra steunbalk gemonteerd en dan is het tijd om het dak op de toren te plaatsen.

Eerst worden de draagbalken in een hoek van 45* gemonteerd met behulp van een nokbalk. Dan moeten die op de steunpalen bevestigd worden en aan beide zijden even ver oversteken. We proberen dat eerst te doen doordat Eefje de draagbalken vasthoudt en ik ze meteen vastschroef, maar dat wil niet echt goed lukken. De tactiek wordt dus veranderd en we boren eerst op de juiste afstand even voor zodat de draadbouten er makkelijker indraaien en zo lukt het wel.

Terwijl ik de afstand tussen de dakplanken afteken op de draagbalken…
…zet Eefje alvast de nagels op hun plaats in de dakpkanken.

Door de nagels beneden al op de planken vast te zetten hoeven we die niet vast te houden om de planken op hun plaats vast te nagelen. Dat maakt het een stuk makkelijker om de planken netjes uit te lijnen op de uitgestippelde tussenafstand en dan vast te nagelen.

De laatste planken aan de voorzijde nagel ik vast op een stoel staand binnen in het huisje.

De laatste planken aan de achterzijde kan ik niet meer langs binnen nagelen en dus moeten we hier wat extra creativiteit aan de dag leggen. Eefje nagelt ze aan de zijde van het terrasje vast terwijl ze op een stoel staat en ik nagel de andere zijde vast op de hoogste sport van de trapladder die we mochten lenen van onze buurman. Ik zie vanop de ladder het streepje niet voor de tussenafstand, dus Eefje gidst me om de plank netjes uit te lijnen en dan kan ik ze perfect vastnagelen.

Als laatste wordt er nog een afwerkingslat tegen de zijkant van het dak genageld en daarmee is de toren helemaal klaar.

Het eindresultaat van een dagje zwoegen.

Uiteindelijk zijn we toch een goeie 10 uur bezig geweest om de twee speeltuigen in mekaar te knutselen. Dat viel dus best tegen, want we hadden gedacht dat op een voormiddagje klaar te krijgen.

Morgen moeten we nog de picknicktafel monteren en de schommel tegen de toren plaatsen en verankeren en dan is alles helemaal klaar voor gebruik. De tweede schommel was de paashaas nog vergeten, maar die zou hij ons zeker nog voor het paasweekend bezorgen, dus dat komt zeker nog in orde!