De speeltoren afgewerkt en meer kastruimte…

Vandaag hadden we nog twee “kleine klusjes” gepland: het afwerken van de speeltoren met een picknicktafel en het verankeren van de schommel.

Daarnaast is ook Papa Jef vandaag langs geweest om op zolder nog wat extra inbouwkasten op hun plaats te komen zetten op zolder. Omdat ikzelf vandaag veel last heb van mijn voet is Eefje genoodzaakt om te helpen om de kasten naar boven te sleuren.

Maar omdat ik mezelf toch ook nuttig wil maken, begin ik alvast met het eerste “kleine klusje”: het plaatsen van de picknicktafel.

Om er zeker van de te zijn dat de tafel netjes past tussen de poten van de speeltoren meet ik op één paal de afstand van de vloer tot de onderkant van de draagbalk af en zet op die afstand een schroef die ik genoeg laat uitsteken om de steunbalk op te laten rusten. Dan leen ik Eefje even om de balk met een waterpas erbovenop vast te houden en zo op de overliggende balk onder de draagbalk weer een hulpschroef te plaatsen. Zo ligt deze alvast 100% waterpas.

Dezelfde truuk wordt gebruikt om over te steken naar de tegenoverliggende zijde: we leggen bovenop de steunbalk een plank en de waterpas. En terwijl Eefje aan de overzijde de andere draagbalk op de juiste hoogte houdt zet ik de laatste twee hulpschroeven. Even rondom controleren dat alles echt perfect waterpas is en dan kunnen de steunbalken vastgezet worden met de houtmoeren.

Om dat wat makkelijker te maken boor ik eerst even voor met een boor die iets smaller is dan de bout die ingedraaid moet worden. Zo schroeft die een stuk makkelijker naar binnen en blijft de balk zonder moeite mooi op zijn plaats.

De planken die de zitbankjes en het tafelblad moeten vormen worden nu aan mekaar geschroefd op een steunbalkje. Om de afstand overal gelijk te houden gebruiken we de waterpas op zijn kant als tussenruimte tussen de planken. Zo liggen die perfect evenwijdig en is de afstand overal perfect gelijk.

Daarna worden de “poten” van de tafel waarop het tafelblad moet rusten in mekaar gezet. Ook hier worden weer planken en de waterpas gebruikt om alles netjes vlak te leggen en zeker te zijn dat alles mooi gealigneerd is.

Daarna wordt alles exact afgemeten om zeker te zijn dat dit steunpunt perfect in het midden van de steunbalk vastgeschroefd wordt.

Als laatste worden de zitvlakken en het tafelblad op hun plaats vastgeschroefd, weer er op lettend dat alles netjes in het midden ligt en daarmee is de tafel klaar.

De meisjes nemen de picknicktafel meteen met veel plezier in gebruik.

Met al dat preciesiewerk aan de picknicktafel heeft Papa Jef ondertussen de kasten op zolder helemaal op hun plaats staan en zo hebben we op zolder alvast heel wat extra kastruimte om vanalles in op te bergen.

Perfect afgewerkte inbouwkasten op maat.

De draden die je bovenop de kasten ziet uitkomen zijn voorzien voor twee paar stopcontacten en een LED-strip voor sfeerverlichting. Om deze in te bouwen wordt er nog een verticale wand met een plexiglas strip voorzien bovenop de kast. Hierin kunnen dan de stopcontacten en de LED-strip mooi weggefoefeld worden voor een perfect en sfeervol eindresultaat.

Voor het laatste “kleine klusje” zijn we heel blij dat Papa Jef een extra handje kan toesteken, want de verankeringsschroeven voor de schommel in de grond draaien is een zware klus. Eefje en Papa Jef zetten de schommel op haar definitieve plaats en met een tenthaak per poot wordt gemarkeerd waar de verankeringsschroeven moeten komen. Daarna wordt de schommel even een klein stukje aan de kant gezet om de verankeringsschroeven te kunnen indraaien.

Hiervoor gebruikt Papa Jef een koevoet als hefboom en daarmee gaat dat “relatief vlot”.

Als laatste wordt de schommel weer op zijn plaats gezet en worden de poten met een schroef bevestigd aan de verankeringsschroeven die stevig in de grond zitten.

Met de verankering op zijn plaats kunnen de meisjes nu naar hartelust schommelen.
En ook papa vindt schommelen leuk zoals je kan zien…