Een prachtig tuinhuis: Bouwfase 2

 

Na het ontbijt zetten we onze twee dochters achter de TV en vliegen Eefje en ik er samen weer in om verder te werken aan ons tuinhuis.

We beginnen met de vloer van het zoldertje. Deze bestaat uit planken met een tand en groef systeem dat we nog kennen van de vloerplanken in ons strohuisje. We zetten om te beginnen de eerste plank vast en meten dan na om zeker te zijn dat we netjes gelijk blijven werken tot aan het andere uiteinde van de vloer. Soms vergt dat wat extra kracht om de planken mooi te laten aansluiten, maar mooi gelijk werken is belangrijk weten we uit ervaring.

Terwijl Eefje onderaan controleert dat we mooi gelijk blijven nagel ik vanop de ladder langs boven de vloerplanken van de zolder vast.
Van zodra er voldoende planken liggen om op te zitten nagelt Eefje de resterende vloerplanken vast vanop zolder.

Voor de allerlaatste plank moeten we enkele centimeters van de vloerplank afzagen om deze netjes te laten passen. Eerst wordt het te verwijderen stuk afgetekend en dan met de cirkelzaag afgezaagd. Tenslotte wordt de laatste plank ingeschoven vanop de zijkant. Om dat te vergemakkelijken gebruiken we een balkje om tegen de vloerplank te houden en dan met de hamer deze er netjes tussen te kloppen. Nog even vastnagelen en de zoldervloer is klaar.

Een mooi sfeerbeeld vanop de zoldervloer van het tuinhuis.

Nu is het tijd om aan het dak te beginnen. Ook voor het dak zijn er planken voorzien van een tand en groef. Er zijn 2 planken waarbij er enkel een tand voorzien is en dat zijn dus de planken waarmee we onderaan het dak mee moeten beginnen.

We zetten aan elk uiteinde van het tuinhuis een ladder en houden de eerste plank ongeveer op haar plaats. Dan schroeven we die aan het ene uiteinde vast met 1 schroef. Vervolgens leggen we in het midden de waterpas om te controleren dat de plank perfect horizontaal ligt en schroeven we ze ook aan het andere uiteinde vast. We zorgen er gelijk ook voor dat de onderzijde van de plank gelijk loopt met het uiteinde van de kepers van het dak. Dan wordt de plank van links naar rechts vastgeschroefd op alle kepers en zo is het fundament van de eerste dakzijde gelegd.

De tweede plank wordt van links naar rechts vastgenageld met 2 nagels per keper waarbij we er goed op letten dat deze overal goed aansluit op de onderliggende plank.

We hadden een plank over van de zoldervloer en uit deze plank knutselen we twee “stootblokjes” om de planken van het dak waar nodig met het nodige hamergeweld te laden aansluiten. Door een stootblokje te gebruiken met aan één kant een groef om op de tand van de onderliggende plank te zetten en aan de andere kant een vlak uiteinde om op te slaan kunnen we waar nodig stevig hameren zonder de tand van de onderliggende plank te beschadigen.

We zetten alle planken één voor één vast van links naar rechts er goed op lettende dat ze overal goed aansluiten. We beginnen hieraan door telkens onze ladder te verschuiven om langs buiten de planken vast te nagelen. Op een gegeven moment kunnen we niet meer hoog genoeg komen om te nagelen en dus moeten we langs binnen verder werken.

We gebruiken een ladder met enkele planken op om de afstand tussen de zolder en de tegenoverliggende steunbalk te overbruggen. Zo hebben we een loopvlak om op te staan en hoeven we geen ladders meer te verplaatsen en kunnen Eefje en ik samen werken om de planken van de ene kant naar de andere kant vast te nagelen. Dat gaat alvast een stuk vlotter omdat er heel wat minder trap op trap af gegaan moet worden.

We werken zo stevig verder tot we alle planken aan één zijde van het dak op hun plaats hebben liggen.

Het is ondertussen alweer avond geworden en dus de hoogste tijd om frietjes te gaan eten en te stoppen met werken voor vandaag.

De voorzijde van het dak is klaar.

Je ziet het op bovenstaande foto niet, maar aan de achterzijde moet het dak nog volledig gelegd worden. Dat zal werk worden voor volgende week woensdag wanneer ik een dagje vakantie heb om verder te werken aan ons tuinhuis.