Een prachtig tuinhuis: Bouwfase 3 en aprilse grillen…

Vandaag een extra dagje vrijaf om verder te werken aan ons tuinhuis. Het eindresultaat belooft zo mooi te worden dat we echt super gemotiveerd zijn om het verder af te werken.

Papa Jef verraste ons vandaag ook met een extra bezoekje om de inbouwkasten op zolder verder af te werken. Hij plaatst onder andere de plinten onderaan en werkt de hoek aan de vide verder af zodat de kast op zich nu helemaal klaar is. Nu kan ik aan het werk om de elektriciteit aan te sluiten voor de sfeerverlichting en de extra stopcontacten.

Eefje moet in de voormiddag met ons jongste even langs Kind & Gezin waardoor we pas in de late voormiddag echt aan het werk kunnen, maar zoals ik al zei: we zijn gemotiveerd! We beginnen vol goede moed met de planken voor het dak die we in de garage opgeslagen hadden om te voorkomen dat ze nat werden terug naar buiten te halen en ze klaar te zetten voor montage op het dak. We waren eerst van plan om van boven naar beneden te werken, maar na een kort overleg met Papa Jef beginne we toch maar terug van beneden naar boven.

We beginnen dus weer met de onderste plank mooi waterpas op haar plaats te leggen en werken dan plank per plank naar boven. Als we met de 4de plank bezig zijn komt Papa Jef ons werk even inspecteren en het valt hem op dat we niet helemaal evenwijdig werken met de muur. Oeps!

De laatste plank wordt weer verwijderd en dan spant Papa Jef een koord van het uiteinde van de nok naar het uiteinde van de onderste plank. Zo hebben we een perfecte rechte lijn om naar te werken. Dat we daar niet zelf aan gedacht hadden…

Met de hulp van Papa Jef gaat het nu heel snel vooruit. We werken op onze ‘stelling’ in het tuinhuis totdat de opening tussen de nok en de laatste plank te smal wordt om van binnenuit verder te werken.

Op dat moment tovert Papa Jef weer een handige truc uit zijn mouw:

We bevestigen enkele latten bovenop het dak. Deze latten dienen als steun om op te staan en zo kunnen we vanaf het dak de laatste planken op hun plaats leggen.
De laatste planken leg ik samen met Papa Jef op hun plaats vanop het dak.
Alle planken liggen op hun plaats en daarmee is het dak dicht, maar nog niet waterdicht.

Nu alle planken op hun plaats liggen kunnen we beginnen aan de laatste fase om het dak af te werken: het leggen van de ‘shingles’. Shingles zijn een soort van roofing die in stroken gelegd worden. Dit is de eerste keer ooit dat we shingles moeten leggen, dus bekijken we eerst even het filmpje van de fabrikant om te weten hoe deze gelegd moeten worden. Op het eerste zicht lijkt het niet zo moeilijk, maar we missen wel wat materiaal om aan de slag te kunnen. Eefje gaat dus naar “den Brico” om een mes te halen om roofing mee te kunnen snijden. Papa Jef zal stellingshaken halen die we kunnen gebruiken om met behulp van twee ladders en deze stellingshaken een stelling onderaan het dak te plaatsen. Zo kunnen we vanop deze stelling werken om de shingles op het dak te plaatsen. Voor de bovenste rijen zullen we een ladder op het dak moeten leggen die op deze stelling steunt. Dat belooft weer wat extra spanning…

Voor de eerste rij shingles moeten we eerst een strook leggen onderaan het dak, in de lengte netjes afgesneden langs de aangeduide lijn. Deze dient als onderlaag voor de eerste rij echte shingles. Deze eerste rij wordt over de basislaag gelegd en we zorgen dat er een overlap is van minimum 25cm zodat de naden ver genoeg uit mekaar liggen om te voorkomen dat water kan doorsijpelen.

De eerste rij shingles ligt op zijn plaats. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de shingles die bovenop de startrij ligt voldoende overlapt om lekken te voorkomen.

Elke volgende rij letten we er op dat de eerste strook shingles die we leggen minstens 25cm overlap zorgt voor de naad tussen shingles van de onderliggende rij. De bovenste helft van de shingles dient als onderlaag voor de volgende rij. De onderste helft heeft een bijzondere structuur die de shingles een uitzicht geeft dat een beetje doet denken aan rustieke dakpannen. We lijnen de onderkant van de volgende rij shingles netjes uit op de bovenrand van de sierlaag van de onderliggende strook. Deze wordt netjes met een witte lijn gemarkeerd zodat dat een koud kunstje is.

Terwijl we wachten op Papa Jef om terug te komen met de stelling leggen Eefje en ikzelf al enkele rijen shingles door telkens de ladder te verschuiven en zo van links naar rechts te werken. Als Papa Jef toekomt hebben we net de laatste rij gelegd waar we vanop de treden van de ladder aan kunnen om ze vast te nagelen.

Als de stelling klaar staat gaat het werk een stuk vlotter vooruit. Omdat we niet telkens ladder op en ladder af moeten en de ladder verschuiven verliezen we heel wat minder tijd zodat de volgende rijen een stuk vlotter gaan.

Deze foto illustreert hoe we rij per rij ervoor zorgen dat de shingles voldoende overlap hebben.

De shingles nagelen we telkens vast met 5 nagels per strook: 3 bovenaan en 2 onderaan tussen de speciaal daarvoor aangebrachte hulplijnen.

Bij het nagelen is het heel belangrijk om de nagels mooi recht in te slaan zodat de kop van de speciale nagels perfect horizontaal op de shingles rust en er zodoende voor zorgt dat de nagels geen lekken in het dak veroorzaken.

We hebben vandaag heel wat geluk gehad met het weer, maar tegen de avond zijn de aprilse grillen helaas toch aangekomen en moeten we voorlopig ons werk stoppen. We gaan nu dus moeten wachten tot alles weer droog is om daarna de rest van de shingles te leggen. Het weerbericht voorspelt weinig goeds voor de volgende dagen, dus dat zal waarschijnlijk werk worden voor het volgende weekend.

Gelukkig zal het werk met de stelling wel redelijk goed vooruit gaan. In ieder geval kijken we er al naar uit om ook dit laatste karwei af te werken.