Ons tuinhuis is bijna helemaal klaar

Vanmorgen een prachtig zonnetje om mee wakker te worden en dus zijn we weer gemotiveerd om er in te vliegen om de rest van de shingles op het dak van ons tuinhuis te leggen.

We beginnen met de laatste rijen shingles aan de kant van het dak waar we zijn moeten stoppen door de regen. Omdat we vanop de stelling niet meer hoog genoeg kunnen reiken om de nagels in te kloppen, leggen we een ladder op het dak die steunt op de stelling. Terwijl Eefje op de stelling zelf staat om me de shingles en nagels aan te geven en voor tegengewicht te zorgen kruip ik zo langs de ladder omhoog om de laatste rijen shingles te leggen.

De laatste rijen shingles worden vanop een ladder bovenop het dak genageld.

Tegen de middag zijn de shingles aan de achterkant van het tuinhuis allemaal gelegd en dus moeten we onze stelling verhuizen naar de voorkant. Dat gaat verbazingwekkend snel en dus ben ik al gauw weer bezig om de eerste laag shingles te leggen.

Deze foto toont hoe je vanaf beneden begint met het leggen van de shingles.

Net als gisteren beginnen we weer met een strook af te snijden langs de bovenste witte lijn. Deze dient als onderste rij en laten we 1cm over de dakrand komen. Daarna leggen we de eerste strook shingles met de structuurzijde onderaan. De onderste rand komt precies gelijk met de basisrij. De stroken shingles zijn ongeveer 1m breed. Ik begin daarom met een strook af te snijden op 70cm. Deze gebruik ik dan om mee te beginnen en de overschot van ongeveer 30cm kan dan dienen voor de volgende rij. Zo verzekeren we ons van voldoende overlap tussen de stroken.

Ik bouw de oppervlakte trapgewijs op van links.

Door in schuine lijnen van links naar rechts te werken hoef ik me veel minder te verplaatsen en ben ik zeker dat er overal voldoende overlap is tussen de stroken. De overlap is belangrijk om de waterdichtheid van het dak te garanderen. Het werk gaat heel goed vooruit en tegen 15u ben ik op de hoogte gekomen dat er een ladder op het dak gelegd moet worden om verder te kunnen werken. Omdat Eefje in de namiddag moet gaan werken, zal ik dus even moeten wachten tot zij thuis komt om dan samen verder te werken.

Als Eefje terug thuis komt vliegen we er meteen weer in, want we willen het dak echt wel helemaal dicht hebben vandaag. Het werk vlot goed en na een goed uurtje doorwerken is het dak dicht en moet enkel de nok nog afgewerkt worden.

Voor de nok zijn er andere stroken shingles voorzien. Deze moeten eerst op maat gesneden worden om dan dwars over de nok geplaatste te worden. De uiteinden worden schuin afgesneden vanaf speciaal daarvoor voorziene openingen. Zo krijg je 3 shingles om over de nok te leggen uit 1 strook. De vermoeidheid begint parten te spelen en ’t is ook de hoogste tijd om onze meisjes eten te geven. De nok afwerken zal dus voor morgenvroeg zijn.

Nu nog de nok afwerken en de boezemplanken plaatsen en ’t is eindelijk af! Dat wordt werk voor morgen. Zondag is dus geen rustdag voor ons…