De laatste shingle!

Enkel de laatste rij en de nok moesten we nog leggen om het dak van ons tuinhuis helemaal af te werken. Het zonnetje schijnt weer prachtig vandaag en dus beginnen we er meteen aan.

Eerst snijden we alle shingles voor de nok volgens de handleiding. De shingles zijn per drie in een strook geleverd en hebben op twee plaatsen een gleuf van waaruit de shingles schuin uitgesneden worden. Zo heb je een rechthoekig stuk dat eruitziet als de rest van de shingles en dat in het zicht blijft en een schuin afgesneden stuk dat gebruikt wordt om onder de volgende shingle te stoppen en waar ze vastgenageld worden.

Ik kruip weer de ladder op en leg eerst langs weerszijden van de nok de laatste rij en dan meteen de nokshingles erover.

Ik merk al gauw dat het belangrijk is om de shingles voldoende te laten overlappen zodat ze netjes naar beneden gedrukt worden. Zo sluit alles prima aan en we hebben er toch ruim voldoende, dus we kunnen ze vrij dicht tegen mekaar leggen.

De laatste shingles van de nok snijden we af op lengte zodat ze mooi aansluiten met de rand van het dak en daarmee liggen alle shingles op hun plaats.

De shingles van de nok liggen allemaal op hun plaats en daarmee is ook de nok van ’t dak van ons tuinhuis afgewerkt.

Als laatste moeten we nu nog de “boezemplanken” tegen de oversteek bevestigen, maar die zijn relatief zwaar en dus gaan we hiervoor weer de hulp van Papa Jef inroepen. Tenslotte zorgen deze voor de perfect afwerking en dus hebben we liefst dat die echt perfect liggen.