Fase 1 van het tuinhuis is helemaal klaar!

’t Is al eventjes geleden dat we jullie verder op de hoogte brachten van onze vorderingen bij het bouwen van ons tuinhuis.

Vorige week is papa Jef langs geweest om ons te helpen met de boezemplanken van het dak. De manier van werken is zoals ik het zelf ook zou gedaan hebben, maar waarvoor we een beetje handigheid en ervaring misten.

Eerst worden de planken op de vloer aan mekaar vastgezet zodat ze in één geheel op het dak gelegd kunnen worden en dan vast geschoten worden met het nagelpistool.

Papa Jef monteert de boezemplanken op hun plaats en daarmee is het tuinhuis eindelijk helemaal klaar!

Nu is er nog één probleem om op te lossen: Het tuinhuis staat weliswaar op een rubber tussenlaag om opstijgend vocht tegen te gaan, maar bij zware regenval merken we dat er toch water binnen dringt in het tuinhuis. De enige manier waarop dit kan is door de ruimte tussen de betonnen vloer en de houten wanden van het tuinhuis.

De simpelste manier om dit op te lossen is door de overgang waterdicht af te kitten met een geschikte soort siliconen.

We kregen wel de raad mee om eerst het hout te behandelen met een beschermende houtolie. Dit om te voorkomen dat bij het schilderen de siliconen beschadigd worden. We gingen terug langs bij belwood waar we ons tuinhuis zelf gekocht hebben om raad. We kiezen uiteindelijk voor een watergedragen beschermolie. Deze heeft 2 voordelen: hij is milieuvriendelijk en veilig. Als je bijvoorbeeld per ongeluk op het glas van een raam schildert, kun je deze eenvoudig met wat water verwijderen. Ideaal dus!

Ik kom thuis met 2 potten van 2,2 liter met de theorie dat dit ongeveer voldoende moet zijn voor 2 lagen. We moesten alleen nog een tijdje wachten om de beschermolie aan te brengen, want dit mag maar bij een temperatuur van maximum 25°C en we “genieten” op dat moment nog volop van een hittegolf.

Tijdens het verlengde hemelvaartweekend stond het schilderen uiteindelijk op de planning. Omdat we nog andere plannen hadden (zoals een communiefeestje op zondag) kunnen we helaas niet het volledige weekend benutten.

 

Zondagavond nadat de meisjes in bed liggen beginnen we alvast met het schilderen van de voorgevel en de onderste lat van alle wanden rondom. Tegen dat we daarmee klaar zijn is het te donker om nog verder te werken en moeten we dus de werken even stil leggen.

Maandag was nog een vrije dag en dus vliegen we er maandagmorgen opnieuw in. We beginnen met de voorgevel van het tuinhuis en zorgen meteen voor een tweede laag van de onderste lat rondom. Daarna volgt de achtergevel van het tuinhuis. De eerste laag verbruikt heel wat beschermolie en we hebben dus helaas niet voldoende beschermolie gekocht zo blijkt. De ander zijgevel kunnen we niet meer doen en dus zijn we tegen de middag “technisch werkloos” door een gebrek aan materiaal.

Na de middag als de onderste lat voldoende droog is brengen we dan maar eerste de siliconen aan zodat het tuinhuis alvast waterdicht is.

Ik spuit een rijkelijke laag siliconen rondom en Eefje strijkt deze netjes glad zodat we een mooi voeg krijgen als eindresultaat.

Eefje strijkt de siliconen uit zodat we een mooie voeg krijgen.
Het resultaat: een prachtig tuinhuis! Compleet met een eerste laag beschermolile.
De voorgevel van het tuinhuis. Mooi, he :-)

De namiddag wordt tenslotte verder nog gebruikt om het tuinhuis te vullen met materiaal dat nu nog in de garage of de berging in de weg ligt of staat.

Alle tuingerief wordt aan de achterwand opgehangen. Hiervoor schroeven we eerst een plank tegen de balken van de achterwand, uiteraard netjes waterpas door een waterpas bovenop de plank te leggen. Daarna hangen we alle tuingerief op van links naar rechts. We hangen ze op in volgorde van de frequentie waarmee ze gebruikt worden. We beginnen dus met de eg. Twee schroeven in de plank dicht genoeg tegen mekaar zodat de steel er tussen kan en daarmee kunnen we de eg ophangen. Daarna houden we de riek er naast zodat we zien waar de volgende twee schroeven moeten komen zodat deze er netjes naast kan hangen en zo gaan we verder totdat alles ophangt.

Daarna verhuizen we de fietsen, luchtmatrassen, houtpellets, …

En daarmee is het tuinhuis in gebruik genomen en kan de Ford Capri terug in de garage!