Eindelijk: plinten voor de afwerking!

Het is al een hele tijd geleden dat we nog eens in ons strohuisje aan het werk geweest zijn, maar afgelopen week hebben we een start gemaakt aan het verder afwerken van de binnenafwerking.

Zo hebben we een nieuwe slaapkamer gekocht en voor een keer laten plaatsen (ja, zo heel af en toe doen we ook een keer iets niet zelf). Daarnaast hebben we ook een flinke klassieke kast besteld voor in de woonkamer. Maar eerdat die geplaatst kan worden moeten we wel eerst zien dat de vloer erachter netjes afgewerkt is en de plinten geplaatst zijn.

De laatste rij laminaat moest ook nog altijd gelegd worden. Na zo ongeveer 7 jaar toch echt wel hoog tijd eigenlijk… Papa Jef is ons hiervoor komen helpen, want de lijn die gelijk met de muur moet lopen afzagen is een werkje voor specialisten, gezien onze leemmuur nu eenmaal niet 100% vlak is, maar “organisch” afgewerkt zoals dat heet. (Lees met wat bulten en oneffenheden voor een natuurlijke look)

Nu plinten zetten tegen zo’n muur levert hetzelfde probleem, want plinten worden doorgaans tegen een mooie vlakke muur geplaatst en zo hebben we er enkel aan de binnenmuren. Voor de buitenmuren moesten we dus een flexibele oplossing vinden. Na een tip van Papa Jef om voor flexible PVC-plinten te kiezen en wat zoekwerk via meneer Google zijn we uitgekomen bij de flexibele PVC-plinten van de plintenfabriek.

Officieel bedoeld voor ronde muren, maar in een huis afgewerkt met leem ideaal voor oneffen muren…
Stap 1 voor het aanbrengen van de plinten: Om de 5 centimeter breng je een toefke van de super snel hechtende Hight Tack montagekit aan.
Dan zeer goed aandrukken waarbij je goed aanwrijft van onder naar boven om de plint overal goed te doen hechten. De montagekit zorgt ervoor dat de plint meteen goed op zijn plaats blijft zitten en goed aansluit tegen de muur. Dat werkt wonderwel goed op de leem als ondergrond.

Ik breng de toefkes montagekit aan en Eefje volgt me met de plint op rol. Zo gaat het goed vooruit en na een klein half uurke werken zijn we al aan de andere kant van de living muur.

De PVC-plint wordt met een stanley mes exact op maat afgesneden en vastgezet. Daarna nog een hoek plaatsen aan het raam van de achtergevel en de eerste muur is klaar!

Er was helaas geen plint te verkrijgen in dezelfde kleur als onze vloer, maar met een kunstschilder in huis hoeft dat geen probleem te zijn.

We hebben daarom bewust gekozen voor een donkerbruine tint die prima als ondergrond kan dienen om de plint met wat verf het uitzicht van hout te geven.

Een eerste laag verf, op maat gemengd om zo dicht mogelijk de kleur van onze laminaat te benaderen, wordt aangebracht om structuur te brengen.
Met een tweede laag verf wordt de textuur verder geperfectioneerd voor een zo natuurlijk mogelijke look te creëren. Met de achterkant van het penseel worden de nerven van het hout gesimuleerd door de donkere ondergrond terug zichtbaar te maken. Met een licht andere tint wordt de textuur nog echter.

Onze oudste dochter heeft alvast het talent voor het schilderen geërfd van haar moeder en helpt dus mee om de plinten verder af te werken met een tweede laag verf en extra textuur te creëren door met de achterkant van het penseel lijntjes te trekken in de verf zodat de donkere ondergrond terug zichtbaar wordt. Zo krijgen we het uiteindelijke resultaat dat erg lijkt op de laminaat vloer.

Als laatste stap wordt er nog een laag vernis over gespoten om de plinten terug waterbestendig te maken en ervoor te zorgen dat bij het reinigen van de vloer de verf niet mee weggewassen wordt.

Zo is de muur klaar om er de bestelde kast tegen te zetten. Alleen gaat die nog een maandje langer op zich laten wachten. Maar in afwachting daarvan hebben we voor deze maand alvast wat extra plannen voor de verdere afwerking.

Uiteraard kunnen jullie hierover ook weer meer lezen op onze blog.