Vensterbanken!

Vandaag hebben we weer een mooie stap gezet in de afwerking van ons strohuisje: vensterbanken in de eetkamer en woonkamer.

Onder de ramen was er een leemmuur die als vensterbank diende, maar dat was niet echt ideaal. Leem is immers niet waterbestendig en dus moesten we hier nog een definitieve oplossing voor bedenken.

We zijn daarom bij Belwood BVBA steigerhout gaan halen om onze eigen vensterbanken te maken.

Aan het kleine raam maken we die op maat, enkele centimeters breder dan de leemmuur onder het raam. Het komt erop neer dat we net geen twee steigerplanken naast mekaar moeten gebruiken. Daarom korten we eerst de steigerplank af op de juiste lengte. De tweede plank wordt dan in de lengte gezaagd tot de juiste breedte. Tenslotte zetten we de twee planken aan mekaar met plankjes die we zagen van de overschot uit de op breedte gezaagde plank.

Om te voorkomen dat het hout gaat barsten bij het schroeven boren we eerst even voor en daarna schroeven we alles tegen mekaar met schroeven die net iets minder lang zijn dan de dikte van de twee planken samen.

Daarmee is de vensterbank klaar en moet die enkel nog aan één kant uitgezaagd worden zodat ze netjes aansluit met de afgeronde leemmuur. Om dit te bewerkstelligen leggen we een blad papier op de vensterbank en met een potlood dat we parallel laten bewegen met de leemmuur tekenen we de vorm af op het papier. Dan uitknippen om een mal te creëren en de uit te zagen vorm over te brengen op de vensterbank. Het uitzagen doen we met de figuurzaag en daarmee is de vensterbank helemaal op maat gemaakt om perfect te passen.

Nu rest er nog één probleem om op te lossen: De vensterbank is met de verbindingslatten net iets dikker dan de ruimte onder het raam zodat ze er niet onder past. Daarom gebruiken we een schuurmachine om ter hoogte van de draagplanken de leem wat uit te halen totdat de vensterbank helemaal onder het raam past. Een stoffig klusje, maar het eindresultaat mag er wezen.

De kleine vensterbank, op maat gezaagd ligt op zijn plaats!

Daarna is het de beurt aan de grote vensterbank. Deze moet maar liefst 4m15 lang worden en 70cm breed. Dat belooft dus een heel karwei te worden.

We zagen eerst 4 planken op de juiste lengte en de laatste plank wordt dan over de hele lengte op de juiste breedte gezaagd, net als voor de kleine vensterbank.

De plank van 4m15 wordt op de juiste breedte gezaagd zodat de som van de 3 volledige planken en deze samen 70cm wordt.
Als je ziet hoeveel zaagsel er op mij terecht gekomen is, weet je meteen ook waarom we van het zonnetje geprofiteerd hebben om alle zaagwerk buiten uit te voeren…

Van de overschotten van de ingekorte planken zagen we verbindingsbalken van 70cm lang. Ik zaag deze bovendien af met een schuine kant van 45°. De Makita cirkelzaag bewijst vandaag weer eens dat goed materiaal het werk makkelijk maakt.

We leggen daarna alle planken met de mooie zijde naar beneden op de schragen netjes tegen mekaar om ze aan mekaar vast te schroeven met de verbindingsbalkjes. We laten de balkjes aan de raamzijde 17mm uitsteken en de schuine zijde komt aan de voorkant.

Het uitstekende einde zal onder het raam komen en zo zorgen voor tegengewicht van het volledige oppervlak. Doordat de voorkant van de dwarsbalken afgeschuind is en een stuk naar binnen komt, zijn deze niet meer zichtbaar als de vensterbank op zijn plaats gelegd wordt.

Ook hier zorgen we er weer voor dat we eerst voorboren alvorens we de balkjes vastschroeven. We plaatsen de vier balkjes op gelijke afstand van mekaar om het gewicht goed te verdelen.

Dan dragen we het geheel naar binnen via het grote schuifraam achteraan en zien we of alles netjes tussen het raam past. Dat lukt wonderwel bijna perfect van de eerste keer. We moeten enkel aan de rechterkant een beetje leem weghalen en daarmee klikt de hele vensterbank perfect onder het raam met de uitstekende dwarsbalkjes.

De grote vensterbank ligt op zijn plaats. En dat ging verbazingwekkend makkelijk!
De verbindingsbalkjes netjes verstopt onder de oppervlakte zorgen dat alles mooi bij mekaar blijft en doordat ze onder het raam steken zorgen ze ervoor dat de vensterbank op zijn plaats blijft liggen.
Onder het uitstekende gedeelte van de vensterbank is er heel wat ruimte om opbergdozen te zetten. Hierin kunnen de dochters hun speelgoed, knutselmateriaal, verkleedkleren, enz… opbergen.
En met een lengte van 4m15 en een diepte van 70cm hebben de meisjes een heel ruime speel- en knutseltafel!