Kunst- en vliegwerk – Deel 1…

Vandaag was het zover: de eerste schuine balken gingen naar hun definitieve stek in spant 4.

We zouden er om 10u aan beginnen, maar de BBQ bij  schoonmoeder en Roeleke was een beetje uitgelopen waardoor we geen van allen echt goed uit ons bed konden vandaag. Uiteindelijk zijn we er om 11u aan begonnen: Jens, Niels en zijn vriendinneke Nadia, Eefje en ikzelf zijn present. Terwijl de dames de tussenbalken aan mekaar zetten, beginnen de heren aan de eerste balk.

We opteren voor de balk rechts achteraan van spant 4 die leunt tegen Gust 1 (de grootste vertikale balk in het midden van spant 4 voor de niet-ingewijden). Ik trek de balk vertikaal omhoog tot aan de rand van de goot waar hij op moet leunen. Daarna wordt de kraan gedraaid richting het midden zodat de balk geleidelijk aan schuin gaat en naar zijn plekje gaat. Het is geen sinecure om de balk op zijn plaats te krijgen en Niels en Jens moeten allebei bijspringen met wat trek- en duwwerk. Goed anderhalf uur zwoegen later ligt hij op zijn plaats. Hm, aan dit tempo gaat het nog wel even duren eerdat de laatste 22 balken op hun plaats liggen.

We draaien één schroef van 45cm in onderaan de balk zodat hij niet meer van plaats kan. Bovenaan zetten we hem nog niet helemaal vast zodat we hem indien nodig nog wat kunnen bijsturen. Daarna is het de beurt aan de balk er recht tegenover. Papa Jef had ons de raad mee gegeven om de balken afwisselend links en rechts op hun plaats te leggen. Dit zal iets trager gaan dan alle balken aan één kant eerst te leggen, maar in het laatste geval riskeren we dat de constructie scheef geduwd wordt door het gewicht van de balken. Deze zouden namelijk allemaal in dezelfde richting duwen.

We zorgen dus voor tegengewicht door de balk aan de andere kant op zijn plaats te leggen. De balk naar zijn plaats brengen met de kraan gaat al een stuk vlotter. Deze balk moet aan de linkerkant met twee lange bouten op zijn plaats gezet worden zodat de beide vertikale balken in spant 4 tussen twee schuine balken geklemd zullen komen te zitten. Dit vraagt toch wel om een beetje extra kunst- en vliegwerk. Jens wordt goed beveiligd, want op de rand balanceren op zo’n hoogte is anders toch wel te riskant. Met het nodige hamerwerk gaan de bouten er uiteindelijk goed door en zijn we klaar voor de volgende balk.

Balk nummer 2 aan de linkerkant is nu aan de beurt zodat we meteen de bouten op hun plaats kunnen zetten. Deze balk gaat heel vlotjes naar zijn plaats met de kraan. De ervaring begint te renderen en deze balk ligt even later ook op zijn plaats. De bouten helemaal vast zetten gaat niet, want blijkbaar hebben we de rack-‘n’-jack en de 24mm dop in de vrachtwagen van Papa Jef laten liggen. Jens draait hem dan maar voorlopig vast met een tang zodat de balk al geklemd zit, zij het nog niet helemaal perfect. De lange schroeven worden onderaan allemaal ingedraaid zodat de balken al niet meer van hun plaats kunnen en dus kunnen we beginnen aan de tegenhanger aan de rechterkant.

Deze gaat al verdacht vlot naar zijn plaats. Enkel het indraaien van de lange schroeven vergt toch wel een beetje extra handigheid van zowel Jens als Niels. We zorgen weer dat Jens goed vast zit zodat hij niet naar beneden kan donderen. Een voorzorgsmaatregel waar we gelukkig geen gebruik van moeten maken, maar we spelen het safe!

Het is ondertussen 4 uur in de namiddag en de zon was weer goed van de partij, dus een beetje verfrissing is wel welkom. Mijn schatteke is samen met Nadia ijsjes gaan halen en we genieten van de welkome verfrissing alvorens we beginnen aan de twee balken die helemaal op het uiteinde van de nok rusten.

Voordat we deze balken op hun plaats kunnen brengen, moet er echter eerst wat balken van plaats verhuizen. Je raadt het al: de balken die we nodig hebben liggen helemaal onderaan de resterende stapel… Met een goeie tip van Jens gaat het heel vlot om de stapel balken van plaats te verhuizen en we kunnen dus al gauw aan de balken die we nodig hebben. Hoe hebben we dat zo snel klaar gespeeld? Simpel: zorg dat er draagbalkjes klaar liggen links en rechts van de stapel, hang de haspel van de kraan boven de stapel. Lussen aan de uiteinden van de balk die verhuisd moet worden. Een stukje omhoog, stukje naar voor / achter, naar beneden. Lussen aan de balk los, lussen aan de volgende balk en herhalen. Zo verplaats je dus op een kwartiertje 12 balken.

We hebben ze meteen ook allemaal op hun kant gezet zodat we voor de volgende reeks geen enkele balk meer zullen moeten verhuizen. Dat spaart toch weer wat puzzelwerk als we zover zijn.

De laatste twee balken gaan relatief vlot naar hun plaats en rond 6 uur kan Jens de balken in de nok op hun plaats vastzetten met de lange schroeven. Uiteraard houden we weer rekening met zijn veiligheid en zorgen we voor de nodige verankering en ondersteuning.

Nog één balk en Spant nummer 4 is helemaal klaar...
Voordat Jens omhoog klimt naar de nok zorgen we voor de nodige beveiliging.
Jens zit bovenaan in de nok om de lange schroeven vast te zetten terwijl Niels en Jean Marie zorgen dat hij niet naar beneden kan vallen.

Als de laatste twee balken op hun plaats liggen, houden we het vandaag voor bekeken. We zijn weer allemaal goed gaar gebakken. De meisjes van beneden en wij van bovenaan in de brandende zon.

Maar het resultaat mag er zijn. Spant 4 is helemaal klaar!

1 reactie


  1. //

    Dat begint er al heeeel goed uit te zien!! Wat teamwork al niet kan doen,hé?

Comments are closed.