Kunst- en vliegwerk – Deel 2…

De afgelopen dagen was ik zelf niet aanwezig op de bouw, vermits er ook bij mijn reguliere werkgever nog best wat werk te verzetten is…

Maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurd is! Integendeel! Mijn vrouwke heeft dat heel goed opgevolgd en samen met Jens, Papa Ronny en Papa Jef goed doorgewerkt. Resultaat is dat de dragende balken voor het dak van het achterste gedeelte van ons huis helemaal klaar liggen op het dak.

Er werd heel wat kiezel en zand uit de weg geschupt zodat de ruimte rond het huis vrij komt tegen dat er extra stellingen geplaatst moeten worden.

Vandaag werd er enkel in de voormiddag gewerkt, want namiddag ging ons broer, Jens letterlijk vliegen.

Jens en ik zorgen voor een extra verankering van de tussenbalken door er een plaatje tegen te slaan. Zo blijven ze stevig op hun plaats als later het stro er tussen geperst zal worden. Dit zorgt weer voor een beetje kunst- en vliegwerk, maar dit keer met een degelijke beveiliging!

Jens hangt in zijn harnas aan de veiligheidslijn terwijl hij de plaatjes die de balken met de draagbalken verbinden op hun plaats vast spijkert.

De rest van de voormiddag werd opgevuld met het op maat zagen van de overige balken die nog in het dak tussen de draagbalken moeten en het naar voor verplaatsen van de bouwkraan. Hiervoor konden we een beroep doen op onze overbuur die met zijn vrachtwagen de kraan enkele meters vooruit trok. Op die manier staat de kraan niet meer in de weg en kan eindelijk ook de laatste horizontale balk van de garage op zijn plaats gelegd worden.

Ik doe een poging om de balken met de cirkelzaag op basis van de mal uit te snijden, maar dat wil niet echt lukken. Papa Jef had het tjans goed voorgedaan en het leek allemaal heel simpel als je dat ziet doen, maar als je dat zelf moet doen… Toch Jens maar eens laten proberen en dat lukt al een stuk beter. Ik beperk me dus tot het op hun plaats leggen en aftekenen van de balken terwijl Jens zorgt dat ze mooi langs de lijn uitgesneden worden.

Tot slot brengen we al een deel van de balken naar boven zodat we die morgen makkelijk naar hun definitieve plaats kunnen brengen. Dan is het de hoogste tijd om de werf op te ruimen, want in de namiddag wordt Jens in Kiewit verwacht voor een initiatieles zweefvliegen.

Hieronder vind je het voorlopige resultaat van de noeste arbeid van de voorbije week. Morgen hopen we zover te geraken dat alle balken op het dak klaar liggen zodat we met wat geluk volgend weekend het stro in het dak kunnen gaan steken.

Het achterste deel van het dak is al klaar en het huis begint zijn definitieve vorm te tonen.