De eerste mijlpaal: de laatste balk van het dragende skelet ligt op zijn plaats!!!

Vanmorgen om 9u waren Jens, Eefje en ikzelf alweer present om verder te werken aan de dakconstructie van ons strohuisje.

Eefje bedient de kraan en Jens en ikzelf plaatsen de balken van spant 2 op hun plaats. Het is zwoegen om de balken op hun plaats te krijgen, maar tegen de middag hebben we uiteindelijk alle balken van het tweede spant op hun plaats liggen en beginnen we aan de eerste schuine van spant 1. Deze blijkt echter niet te willen meewerken. Halfweg moet deze balk ook nog met bouten vastgemaakt worden op de horizontale balk vooraan het huis en hier zit toch wel meer dan een centimer verschil op de gaten zodat er serieus gesleurd gaat moeten worden om deze balk op zijn plaats te krijgen.

We besluiten om eerst de lunch te nuttigen en even te bezinnen over hoe we hiervoor te werk zullen gaan.

Jean Marie draait "op het gevoel" de 45cm lange schroef verder in de balk zodat deze niet meer van zijn plaats kan.

Na de lunch probeert Jens de balk die niet wil luisteren op zijn plaats te trekken met een spanriem. Deze heeft echter zijn eigen willeke en kantelt om. Gdvdkk… Balk terug omhoog met de kraan en weer op zijn plaats leggen. Om de balk te verplichten ongeveer op zijn plaats te blijven zetten we hem eerst enigszins vast met een sergeant. Zo kan hij niet meer kantelen. Nu lukt het wel om hem met de spanriem aan te trekken zodat de bouten er bijna door kunnen. Jens geeft de horizontale balk nog een duwtje omhoog en dan kunnen de bouten er uiteindelijk door. Het was serieus zwoegen maar hij zit op zijn plaats!

De tegenligger aan de overkant wil al net zo min direct passen en dus passen we hier dezelfde techniek toe om hem op zijn plaats te krijgen. Serieus aantrekken met de spanriem en dan nog wat mankracht om hem omhoog te duwen.  De hamer brengt hier soelaas om uiteindelijk ook hier de bouten op hun plaats te krijgen. ’t Is ondertussen al halfdrie, maar we zijn vastbesloten om vandaag alle balken van het dragend skelet te plaatsen. Bovendien is Niels ons team komen versterken en dus krijgen we nieuwe moed!

Met vereende krachten wordt er verder gewerkt om het skelet klaar te krijgen.

Hierna wordt de tweede balk aan de rechterkant van het huis naar zijn plaats gebracht. We lopen opnieuw tegen hetzelfde probleem aan en dus wordt opnieuw de spanriem aangetrokken om de balk naar zijn plaats te trekken. Omhoog duwen lukt niet met de hand, dus hier moeten we iets anders gaan verzinnen. Niels heeft een lumineus idee: we zetten een krik op de vloer en een plank tussen de krik en de balk die omhoog moet. Daarna duwen we met de krik de balk omhoog en zo krijgen we de balk makkelijk naar zijn plaats en gaan de bouten erdoor.

Eefje brengt de tegenoverliggende balk naar boven, maar als we deze op zijn plaats leggen valt het ons op dat er precies twee gaten ontbreken om de bouten door te steken. Hm, even ’t nummerke nakijken en ja hoor. We zitten een balk mis. Dit blijkt de balk te zijn die op het uiterste punt moet liggen en niet de tussenliggende. Geen probleem, plaatsen we toch gewoon eerst deze zekers… Deze past bovendien een stuk makkelijker omdat deze balk enkel met de 45cm lange vijzen op zijn plaats gezet moet worden.

Daarna is het de beurt aan de tussenliggende balk aan dezelfde zijde. Dezelfde techniek met de krik wordt toegepast en zo gaan de bouten uiteindelijk vrij gemakkelijk op hun plaats.

Met een krik en een balk wordt de horizontale balk lichtjes omhoog geduwd zodat Jens de bouten door de balk kan duwen.

Het doel komt in zicht. Nog één balk te gaan en alle dragende balken zitten op hun plaats!

Eefje brengt de laatste balk naar omhoog...

De laatste balk gaat naar omhoog en we bereiden ons alweer voor om ook deze balk naar zijn plaats te trekken met de spanriem en de truuk met de krik, maar wonder boven wonder gaan de bouten hier meteen los door de gaten. Toch wel een opluchting!

Niels draait de laatste schroeven in de nok en daarmee is het houtskelet officieel klaar!

Niels draait de laatste schroeven met de hand door de balken van de nok terwijl wij alvast beginnen met het opruimen van de werf.

Het was een dag hard werken met veel sleuren en wringen, maar we mogen tevreden naar huis terugkeren. Het houtskelet is helemaal klaar. Tijdens de week gaan we de tussenbalken waar het stro tussen geperst zal worden nog op hun plaats leggen en dan zijn we klaar om volgend weekend het eerste stro te laten leveren. Streefdoel: volgend weekend het dak vol stro steken en de dakpannen erop!

2 reacties


 1. //

  Amai dat gaat snel bij jullie!

  Goed gewerkt, chapeau!

  Dit weekend beginnen jullie aan’t stro? De kans bestaat dat wij kunnen komen helpen. Hopelijk lukt het afwerken van de funderingswapening heel vlot. Als we zaterdag klaar zijn, kunnen we eventueel zondag een handje toesteken en dan maandag onze beton uitspreiden over de plaat …
  Laat maar weten hoe jullie planning verloopt, dan houden wij jullie ook op de hoogte.

  You go guys! Zo gaat september toch nog lukken!


 2. //

  Het gaat inderdaad heel vlot vooruit. Vooral dankzij de niet aflatende inzet van mijn twee schoonbroers. Morgen, woensdag worden de latten onderaan tegen de kepers geslagen zodat alles klaar is voor het stro dit weekend.
  Ik moet wel nog bij onze stroboer informeren of hij zaterdagmorgen kan leveren en dan kan ik beginnen met volk op te trommelen…

Comments are closed.