Fase 1 van het dak is klaar!

Vanmorgen extra vroeg opgestaan zodat ik heel vroeg op ’t werk was en dus ook vroeg naar huis kon om verder te helpen op onze werf.

Schoonbroer Jens en Papa Ronny waren vanmorgen al present om te beginnen met het plaatsen van de tussenbalken in het dak waar het stro tussen geklemd zal worden. Tegen dat ikzelf zo tegen 15u45 op de werf kwam lagen de balken tussen spant 2 en spant 3 dan ook al op hun plaats. Dat is alvast flink gewerkt!

Het middelste gedeelte van het dak was al helemaal klaar toen ik aankwam op de werf.

Even meesnoepen van het vieruurtje, want mijn vrouwke had voor haar verjaardag een overheerlijke cake gebakken en dat konden we toch niet laten liggen, he! Helaas voor de kandidaat-meesnoepers, hij is ook helemaal op…

Na het vieruurtje beginnen we aan het dak boven de garage / studio vooraan het huis. Eefje bedient de kraan om de balken naar hun plaats te trekken. Papa Ronny en ikzelf zorgen dat de balken onderaan op de juiste afstand van mekaar vastgezet worden op de draagbalken. Eerst wordt er een nagel schuin door de balk en in de draagbalk geslagen langs weerszijden zodat hij niet meer van plaats kan, daarna doet Jens bovenaan op de nok hetzelfde. Tot slot wordt onderaan een L-ijzer gebruikt om de balk op de draagbalk te verankeren. We leggen eerst alle balken aan de linkerkant van het huis. Met vier gaat het werk vlot en goed anderhalf uur later liggen alle zeven de tussenbalken op hun plaats, inclusief verankeringsplaatjes onderaan!

De balken aan de linkerkant liggen op hun plaats!

Na een korte drankpauze beginnen we aan de rechterkant van het gebouw. Hier zorgt de opgestelde stelling voor een extra moeilijkheidsfactor. Om de balken omhoog te kunnen tillen moeten we ze eerst eventjes laten uitsteken langs de zijkant van het huis, maar hiervoor staat de stelling in de weg. Geen nood, we smijten de planken van de stelling zodat enkel het frame er nog staat en dan lukt het wel om de balken ver genoeg naar buiten te brengen om ze over de draagbalk te tillen en op hun plaats te laten zakken. Ook hier zorgen Papa Ronny en ikzelf er weer voor dat ze onderaan verankerd worden. Jens klopt bovenaan een koppelplaatje tussen de twee balken in de nok zodat deze met mekaar verbonden zijn. Daarmee zijn de balken onderaan aan weerszijden verankerd met de draagbalken en op de nok aan mekaar verankerd. Zo kunnen ze niet meer van plaats als we er dit weekend het stro tussen duwen.

Het resultaat mag er zijn. Om 20u liggen alle balken op hun plaats en kunnen we moe maar tevreden naar huis.

Het resultaat van een dag noeste arbeid: alle balken van het dak liggen op hun plaats!

Alles ligt nu klaar om er morgen onderaan de latten tegen te slaan waarop het stro zal rusten en dan kunnen we uitkijken naar het weekend wanneer we het eerste stro kunnen gaan plaatsen!