Vloeren…

Eigenlijk wouden we vandaag beginnen met de dakpannen en zonnepanelen, maar we hebben dat uitgesteld om 2 redenen:

  • geen volk beschikbaar om te helpen (en met twee is het echt wel heel zwaar!)
  • de bevestigingshaken en/of schroeven om de pannen waar nodig te verankeren werden niet meegeleverd met de pannen blijkbaar. Hiervoor gaat Eefje maandag Paesen “op zijn donder geven”.

We hebben ons dan maar noodgedwongen beperkt tot het opvullen van de vloer in de keuken en eetkamer met stro. Hier moeten geen leidingen door en dus kunnen we daar alvast het stro in de vloer steken.

Net als gisteren, worden er eerst triplex planken in de tussenschotten gelegd en daarna worden de triplex planken bedekt met dampzeil. Om het dampzeil makkelijk op maat te kunnen afsnijden, gebruiken we een triplex plank van ongeveer 60cm en daarrond wikkelen we het dampzeil. Door dan met een scherp mes langs de rand af te snijden krijgen we allemaal stroken van ongeveer 60cm die we dan perfect in de tussenschotten kunnen leggen en vastnieten.

Eefje en Jens snijden het dampzeil af op de juiste breedte zodat het perfect in de tussenschotten past.

Met een nietpistool op luchtdruk gaat het nieten heel snel vooruit en zo schieten we heel goed op met het leggen van het dampzeil in de schotten.

Het dampzeil ligt op zijn plaats en de schotten zijn dus klaar om het stro tussen te steken.

Het stro steken we in de tussenschotten door aan één kant een triplex plank te zetten. Deze plank vereenvoudigt het klemmen van het stro om de eenvoudige reden dat deze triplex plank veel gladder is dan de balken van de tussenschotten.

We steken het stro schuin tussen de schotten en drukken het goed aan tegen de vorige baal of de balk van het skelet. De strobalen klemmen heel goed, want regelmatig mogen we er met ons volledig gewicht op staan springen om ze er goed tussen te krijgen. We moeten dus niet ongerust zijn dat we door onze vloer gaan zakken. Ik heb er lustig op los gesprongen en heb niet één keer een triplex plank horen kraken.

Terwijl Jens de triplex plank op haar plaats houdt, stampt Jean Marie de strobaal op zijn plaats.

Het zwaarste werk is eigenlijk het opvullen van de gaten tussen de strobalen met los stro. Er gaat flink wat los stro in sommige gaten en we drukken het goed aan met behulp van een plank, waardoor we hopelijk overal een gelijke isolatiewaarde krijgen. Één van de nadelen van met natuurlijk materiaal werken: strobalen zijn niet perfect rechthoekig en dus sluiten ze niet altijd even goed aan mekaar aan. Gelukkig hebben we nog heel wat los stro van het scheren over en hoeven we ons niet in te houden bij het opvullen van de gaten. We zien er een extra voordeel in: zo raakt de garage waar we de zakken met los stro hebben staan een beetje opgeruimd.

De vloer van de keuken. Resultaat juist voor het opvullen van de gaten.

Ik zou het nog bijna vergeten te vermelden: uiteraard komt het aantal strobalen dat je in een schot stopt ook niet juist uit zodat ze er exact tussen passen. Op het uiteinde moet er dus altijd nog een halve of een derde strobaal tussen gestoken worden om een rij volledig op te vullen. Vandaag moesten we nog geen extra strobalen splitsen, want we hadden nog een aantal halve strobalen over van het werk op het dak.

Ons stro is nu bijna op en dus wordt het de hoogste tijd om een nieuwe lading te bestellen bij onze stroboer, Emmanuel. Gelukkig heeft hij nog heel veel stro op voorraad.

We hopen uiteraard ook dat we wat volk opgetrommeld krijgen om het stro zo snel mogelijk te lossen en te stapelen en niet te vergeten om de dakpannen die ongeduldig liggen te wachten op het dak te leggen…

De dakpannen wachten vol ongeduld om op het dak gelegd te worden...

2 reacties


  1. //

    Hey, hey,

    D’r is al minstens éne maat van mij die zaterdag zeker komt helpen.
    ‘k Had meerdere mensen gevraagd zunne… :(

Comments are closed.