8 ton!!!

Vanmorgen habben we om 8u afgesproken op onze werf. De boer zou immers rond 8u een volgende lading stro leveren zodat de rest van de vloer kan opgevuld worden en we aan de muren kunnen beginnen.

We waren goed op tijd vertrokken om zeker op tijd te zijn, maar een vrachtwagen vond het vanmorgen blijkbaar nodig om de volledige snelweg te versperren en dus zijn we pas rond 8u bij ons moeder in Zolder, waar we de camionette moeten oppikken. Kathy (mijn jongste zus) en Mario, een kameraad van mijn zuske staan ons al op te wachten als we op de werf aankomen. Van onze stroboer is er dan nog niks te bespeuren.

Iets voor 9u hebben we nog altijd geen nieuws van onze stroboer en dus belt Eefje even om te informeren of ze ons niet vergeten zijn. We horen een “Oei” en dan een “Oei, oei, oei” en daarna een “Ah, OK”. Hm, mysterieus… Wat zou er aan de hand zijn? Blijkbaar werd onze boer door enkele “ijverige politieagenten” tegengehouden omdat zijn lading 20cm te hoog was. Het had wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk is hij toch verder mogen rijden zonder eerst een deel van de lading te moeten afladen. Oef!

Terwijl we wachten gaat ons Kathy langs de bakker voor koffiekoeken. Zo kunnen we genieten van een worstebroodje en croissant als ontbijt. Da’s mooi meegenomen. Merci, zus!

Even later komen Papa Jef en onze “Freddy” toe met onze OSB-platen. Deze wegen zo’n 2 ton en moeten afgeladen worden voordat onze boer toekomt met zijn stro. We schieten dus meteen in actie en terwijl Papa Jef ze van de remork haalt, geven Freddy en ikzelf de OSB-platen door naar boven, waar Mario en Eejfe ze aannemen en in 4 stapels op de studio leggen. Zo nemen ze geen ruimte in beneden, waar we alle ruimte kunnen gebruiken voor het stro.

Elke plaat weegt zo’n 18kg en na een tijdje begint dat flink door te wegen. Papa Jef biedt aan om even over te nemen om de platen omhoog te steken en laat mij de overige van de remork halen. Na nog even doorzetten hebben we alle platen naar boven gebracht en hebben we onze eerste pauze ruimschoots verdiend!

Even later komt ook onze boer toe met onze tweede lading stro.

De boer komt toe met onze tweede lading stro.

Raf komt ook net toe en schiet meteen mee in actie. Met vereende krachten wordt de eerste aanhangwagen gelost en alle strobalen netjes in de garage gestapeld. We vormen een ketting van aan de aanhangwagen tot in de garage zodat de strobalen makkelijk kunnen doorgegeven worden tot bij Mario, die alles netjes opstapelt. Zo met wat extra volk gaat het lossen vrij vlot, maar het blijft toch zwaar werk om de strobalen te stapelen. Ze blijven tenslotte tussen 10 en 15kg wegen per stuk, he.

Als de eerste wagen leeg is, wordt het los stro dat van de strobalen komt in zakken gestopt en houden we even een korte pauze om te bekomen terwijl onze boer de volgende aanhangwagen voorrijdt. ’t Is toch nen krak met zijn traktor en aanhangwagen, want in het achteruitrijden loopt de band van de aanhangwagen exact in het eerste spoor. Ge moet het maar kunnen!

Een deel van de tweede aanhangwagen wordt nog mee in de garage gestopt totdat deze tot aan het plafond vol steekt met stro. De rest van het stro wordt in de keuken opgestapeld. De ketting wordt een beetje verder uit mekaar gezet zodat we de strobalen tot achteraan kunnen doorgeven en even later is ook de tweede aanhangwagen helemaal leeg. Het is ondertussen bijna middag en dus de hoogste tijd voor een korte pauze.

Raf gaat even langs thuis om te eten, maar komt namiddag terug.

Terwijl we onze boterhammekes eten, komt Chris toe om ook een hand toe te steken. Om te beginnen op het dak moet er in een deel van de pannen een gat geboord worden zodat deze met een schroef verankerd kunnen worden. Zo moeten alle gevelpannen verankerd worden om te voorkomen dat ze bij een hevige storm van het dak waaien.

Chris boort een gat in een dakpan, zodat deze verankerd kan worden.

Terwijl Freddy en Eefje beneden stro in de vloer steken, gaan Papa Jef en Raf het dak op om de pannen te verdelen over het dak. Chris en ik laden een pallet vol met pannen en brengen deze dan met de kraan omhoog. Om zeker te zijn dat de pannen overal gelijkmatig verdeeld worden, gaan we als volgt te werk:

  1. de gevelpannen aan de rechterkant van het dak worden eerst op hun plaats gelegd en verankerd met een schroef
  2. langs de gevelpannen wordt één rij pannen gelegd, een halve en een hele pan worden afgewisseld zodat de pannen in verband komen te liggen
  3. daarna worden zowel bovenaan tegen de nok de laatste rij, als beneden de onderste rij pannen gelegd over de hele breedte van het dak er zorgvuldig op lettend dat bovenaan en onderaan exact evenveel pannen liggen
  4. om te zorgen dat we later bij het opvullen van het dak mooi op lijn blijven, wordt er met behulp van een smetkoord een lijn getrokken van boven naar beneden en dit om de 4 pannen
  5. door te zorgen dat de rand van de pannen gelijk blijft met de lijntjes die op de panlatten getekend worden, zijn we zeker dat alle pannen mooi op een lijn zullen liggen
Papa Jef verankert de gevelpannen.
De dakpannen worden gelijk verdeeld over het dak.

Er wordt flink doorgewerkt en tegen 17u ligt een groot deel van de rechterkant van het grote dak dicht met pannen.

Onze helpers worden elders verwacht en dus zit het werk er voor vandaag op, wat het dak betreft.

Iedereen is ook goed moe van het zware werk, want niet te vergeten: Er is vandaag na de 2 ton OSB-platen ook ongeveer 6 ton stro gelost en nog ettelijke kilo’s dakpannen op hun plaats gelegd. Er is dus letterlijk een berg werk verzet vandaag.

De vloer beneden zit vol met strobalen. Eefje en Freddy hebben hier hard gewerkt zodat er morgen enkel nog de gaten opgevuld moeten worden.

Het was een lange en zware dag, maar we zijn tevreden want er is heel wat werk verzet. Vele handen maken zwaar werk licht en dus willen we al onze helpers nog eens extra bedanken. Merci mannen!