Stijf knoken…

Vanmorgen worden Eefje en ik allebei “een beetje stijf” wakker. Zo te voelen hebben de 8 ton die we gisteren samen met de rest gelost hebben veel van ons lichaam gevraagd. We voelen hier en daar spieren waarvan we niet wisten dat we ze hadden.

We zijn echter vastberaden om ook vandaag weer heel wat werk te verzetten en dus begeven we ons weer richting onze werf, waar we rond 8u30 toekomen. In afwachting van Papa Ronny en Jens die ons vandaag komen helpen, beginnen Eefje en ik alvast met het voorbereiden van de werf. Ik verzamel bouwmaterialen en Eefje begint alvast met het opvullen van de openingen tussen de strobalen in de vloer met los stro.

Als Papa Ronny en Jens toekomen, gaan Jens en ikzelf meteen het dak op om het dak verder te bedekken aan de rechterkant. Het werk schiet redelijk goed op, al is het af en toe trekken en duwen om de pannen mooi op lijn te houden met de afgetekende referentielijntjes. De pannen worden in rijen van 5 van beneden naar boven gelegd, de lijntjes staan immers om de 5 pannen afgetekend, doordat we telkens na 4 pannen er één pan tussen uit gehaald hebben om dan langs de rand de koord naar beneden te spannen. Om de pannen te kunnen uitlijnen, worden deze niet in volledige rijen van onder naar boven gelegd uiteraard, maar beginnen we rechtsonder in de hoek en gaan we zo schuin naar boven toe, maar wel binnen de vijf pannen. Zo zijn we zeker dat we op lijn blijven en gaan we vak per vak van rechts naar links.

Per vakken van 4-5 rijen pannen wordt het dak verder dicht gelegd.

Ondertussen is ook “Jef van Anja” toegekomen om ons enkele tips te geven met betrekking tot de aanleg van het sanitair. Hij legt uit hoe we de leidingen op hun plaats moeten leggen, hoe we de hoogte moeten bepalen waar de kranen aangesloten moeten worden, hoe het water binnenkomt en dan via collectoren verdeeld wordt naar de verschillende aansluitpunten. Heel wat informatie om te verwerken, maar Papa Ronny ziet het helemaal zitten.

Daarna beginnen Eefje en Papa Ronny met het leggen van de eerste elektrische leidingen in de vloer van de living en eetkamer en tegen de avond kunnen de eerste OSB-platen al op hun plaats gelegd worden, zodat we al zowaar al een stukje vloer hebben.

Morgen is er een rustdag, maar dinsdag  komen Papa Ronny en Jens weer helpen.

2 reacties


 1. //

  Hey!

  Tof dat strobaalbouwers zo’n informatieve blogs bijhouden. Jullie stappenplan is super interessant voor ons, toekomstige strobaalbouwers, en ook de details waarmee jullie elk bouwproces uitleggen zullen een hele hulp zijn als wij eraan moeten beginnen!
  Ook nog een vraagje (en ik stel het hier omdat ik geen andere manier kon bedenken om jullie te contacteren), zouden we eens mogen langskomen om nog wat meer ervaringen uit te wisselen met jullie en de werf eens te bezichtigen? Op 14 juli gaan we bv al naar ergens diep in limburg op bezoek en ervoor of erna zouden we eens bij jullie kunnen binnenspringen. Als dat past natuurlijk…
  Laat maar iets weten als je dit leest en het ziet zitten. Bij deze heb je ons mailadres: esbjornfiers@gmail.com .
  Groeten,
  Esbjorn en Nele


 2. //

  Hallo, tof om te zien dat onze blog nuttige informatie bevat voor toekomstige strobouwers. Ik heb het ook al per mail bevestigd, maar uiteraard zijn jullie altijd welkom om een keer een kijkje te komen nemen.

Comments are closed.